Pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid. | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

15:21 15/09/2015

Pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid.

Ik heb een vraag:

Ben een vrouw van 66 jaar. Altijd sportief geleefd en ook nu nog gemiddeld 30 minuten bewegen per dag. Kreeg twee jaar geleden last van beknellend gevoel rond het middenrif. Kwam terecht bij cardioloog. Fietstest gedaan waar een ischemie werd geconstateerd. Cathetherisatie gehad waarbij geen afwijkingen werden geconstateerd. Pompfunctie van het hart uitstekend. Besluit, mede op eigen verzoek : afbouwen en stoppen met ingezette medicatie. 

Afgelopen jaar opnieuw toenemende klachten. Eventrecorder wees uit lichte mate van boezemfibrilleren, onderaan op de schaal. Medicatie volgens cardioloog niet nodig.

Begin dit jaar warmtegolven vanuit mijn buik omhoog gevolgd door hoofdpijn, wazig zien en hartkloppingen. Onderzoek naar (bij) nierfunctie. Alles oke. Sindsdien slik ik 1/2 metoprolol per dag ( 25 mg). Paar maanden prima.

Nu frequenter ( gemiddeld 1 keer per week) druk op de borst en achter tussen schouderbladen. Hartkloppingen erbij en wazig zien. Soms ontstaan deze klachten na een inspanning, soms na een maaltijd. Ik sport regelmatig op de

( crosstrainer) gemiddeld 40 minuten. Bloedruk is over het algemeen oke ( 130 / 80) maar schommelt soms onverwachts heel erg en gaat dan van 110 naar 170 en weer terug naar 150 en weer...Vervelend en naar gevoel erbij. Ik hanteer deze klachten vooral door mijn focus te verleggen op iets anders totdat het weer rustiger wordt. Soms neem ik een aspirine. Controle-afspraak gemaakt bij de cardioloog maar dat duurt nog even.

Ik heb behoefte aan een second opninion. Mijn vraag: is het verstandig om toch ( meer of andere) medicatie te nemen ook al hoeft dat niet van "mijn" cardioloog, aangezien mijn bloeduitslgen de laatste keer oke waren? 

Zou er opnieuw een hart-onderzoek, ct scan oid gemaakt moeten worden volgens uw deskundigheid?

Wat raad u mij aan? Ik voel me er steeds onzekerder onder worden.

Alvast dank voor uw reactie.

0
5

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Het kan heel goed zijn dat uw klachten veroorzaakt worden door boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan onregelmatige hartkloppingen, maar ook pijnklachten op de borst veroorzaken. Het is belangrijk om goed vast te leggen dat u tijdens uw klachten boezemfibrilleren heeft, want uw klachten kunnen ook door iets anders worden veroorzaakt; hiervoor is verdere cardiologische analyse nodig, zoals een Holter of ECG tijdens klachten. Een CT-scan lijkt mij niet nodig, omdat we al weten dat uw kransslagaderen prima in orde zijn.
De bevindingen die uitwijzen of uw klachten ook echt door boezemfibrilleren worden veroorzaakt, bepalen de keuze van de medicijnen. Daar kan ik op basis van uw gegevens verder niets zinnigs over zeggen.
Als het boezemfibrilleren is, moet ook goed bekeken worden of u bloedverdunners moet gebruiken. Dat is bij veel mensen met boezemfibrilleren nodig, maar niet bij iedereen.
Boezemfibrilleren komt heel veel voor, en elke cardioloog kan dat goed onderzoeken en behandelen. Alleen voor katheter-ablatie, dat 1 van de vormen van behandeling is, is doorverwijzing naar een gespecialiseerd hartcentrum nodig.

09:10 16/09/2015

Hubertina

Dank voor uw reactie.

11:47 16/09/2015

Hubertina

Ik slik sinds kort, op advies van de cardioloog, het medicijn Flecainideac ret. 100 CA, tezamen met 25 mgr. metoprolol. De fietste was prima ( 150 %)
Het effect van het innemen van deze medicijnen is dat mijn ervaring van de regelmatig optredende hartritmestoornissen gedempt is.
Het is er nog wel, maar heel vaag op de achtergrond.
Een nare bijkomstigheid is dat ik me sloom en “vertraagd” voel. Ik ben mijn energieke gevoel kwijt en kan niet versnellen met wandelen of met joggen.
Mijn vraag:
is het middel nu niet erger dan de kwaal?
M.a.w. zijn er mogelijk nog andere manieren ( complementair bv?) of andere perspectieven om met hart-ritmestoornissen om te gaan?

13:48 29/09/2015

Dave010

Ik heb een vraag!

Achtergrond: Ik ben een jongeman van 27 en 9 maanden geleden is mijn aortaklep vervangen. Ik ben nu een “trotse” eigenaar van een mechanische aortakunstklep. Reden voor de vervangen is een opgelopen endocartis. Nu ik heb ik eigenlijk 2 vragen:

Ik liep vroeger bij de kindercardioloog tot m'n 12de vanwege een hoog vsd. Is het normaal dat dit tot je 12de gebeurt en was het een en ander voorkomen kunnen worden als dit gesloten was met kinderleeftijd? Dit is nu alsnog gedaan gelijktijdig met m'n openhartoperatie.

Over het algemeen ondervind ik geen problemen maar af en toe ben ik duizelig en het is een paar keer voorgekomen dat ik bijna flauw viel. M'n benen en armen werden dan krachteloos en ik moet dan gaan liggen. Na een aantal minuten gaat het dan weer over. Dit is zeer vervelend. Ik heb dit aangegeven bij de Huisarts en cardioloog. Maar Ik heb het gevoel dat ze mijn klachten niet serieus nemen! Ik slikte voorheen metroprolol maar daar ben ik mee gestopt. Hartslag ligt wel redelijk hoog vandaar. Ik heb een holteronderzoek gehad van 24-uur en daar is niks uitgekomen. Cardioloog vermoed dat mijn evenwichtsorgaan is beschadigd door de antibiotica. Valt hier iets tegen te doen en of moet ik een second opinieonderzoek aanvragen?

Alvast bedankt






13:14 13/02/2016

Lukas Dekker

In ieder geval is het heel goed nieuws dat alles er bij de hartkatheterisatie normaal uitzag en prima dat u toen met die medicijnen bent gestopt.
Uw verhaal zou prima bij boezemfibrilleren kunnen passen. Boezemfibrilleren kan pijn op de borst veroorzaken, en ook klachten van hartkloppingen, niet lekker in vel. Deze pijn heeft overigens niets met een hartinfarct te maken.
Wat nu moet gebeuren is aantonen dat er boezemfibrilleren is, op het moment dat u uw klachten voelt. U kunt, als het langer duurt, gewoon naar het ziekenhuis gaan voor een een ECG. Of u kunt een apparaatje meekrijgen dat voor langere tijd uw hartritme volgt. Boezemfibrilleren moet je op een ECG of op zo'n apparaatje (Holter of cardiomemo) aantonen. Tot slot, boezemfibrilleren, onderaan de schaal, bestaat niet, Je hebt het wel of niet. Een beetje zwanger staat ook niet.
U hoeft zich niet onzeker te voelen, maar het is wel belangrijk dat het hartritme wordt vastgelegd op het moment van uw klachten. Daar is geen haast bij geboden.

21:24 15/02/2016