Sotalol | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

14:00 20/10/2015

Sotalol

T.g.v. hartritmestoornissen heb ik Sotalol ingenomen, 2x daags 40 mg. Dit heeft bijna drie dagen goed gewerkt. Daarna kreeg ik meer last van hartritmestoornissen dan voorheen. De cardioloog heeft mij geadviseerd de dosis te verhogen naar 3x daags 40 mg. Dit heb ik 1 dag gedaan, maar de hartritmestoornissen zijn hierdoor nog meer verergerd. Het advies is nu om evt.2x per dag 80 mg in te nemen (dus nogmaals een verhoging). Ik durf dit niet vanwege de slechte resultaten na de eerste verhoging. Mijn vraag is wat zou het probleem kunnen zijn. 

0
6

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Ik kan uw vraag niet goed beantwoorden, omdat ik de details niet ken. Ritmestoornissen is een heel breed begrip en bevat heel veel verschillende typen van verstoringen van het hartritme.
In het algemeen is het zo dat sotalol, in de lage dosering die u gebruikt, ritmestoornissen niet laat verergeren. Het enige dat zou kunnen is dat u last heeft van overslagen. Soms is het namelijk zo dat die overslagen erger worden als het hartritme trager is; sotalol in deze lage dosering heeft eigenlijk alleen het effect van een beta-blokker en vertraagt daarmee de hartslag, wat er toe zou kunnen leiden dat iemand meer last krijgt van overslagen onder omstandigheden waarbij de hartslag al traag is, zoals rust en in bed. Is dat bij u het geval?

14:44 20/10/2015

Wim

Inderdaad, na het gebruik van Sotalol is de hartslag flink vertraagd (ongeveer 60 slagen per minuut). Bij rust en in bed is het doorgaans erger dan tijdens activiteit. Zou dosisverhoging dus toch een optie kunnen zijn.

15:00 20/10/2015

Lukas Dekker

Nee. Een verdere dosisverhoging zal het hart nog trager maken, en dus mogelijk nog bevattelijker voor overslagen. Althans, dat is mijn verwachting.
U kunt met uw cardioloog bespreken of een ander medicament, zoals tambocor, meer geschikt is. Tambocor vertraagt het hart niet, maar onderdrukt wel overslagen.

15:42 21/10/2015

Vinny76

ik gebruik nu 2 jaar 2x daags 80mg sotalol voor hartritme stoornissen. Maar ervaar sinds een jaar problemen in het zicht. overgevoeligheid voor licht, na ijlen van lichte beelden. mijn vraag is of dit door de sotalol word veroorzaakt en of ik een alternatieve betablokker moet bespreken met mijn cardioloog en welke dan een goede vervanger zou zijn. dit ter voorbereiding op mijn gesprek met de cardioloogg. dank u

23:08 23/10/2015

Francine Steerneman

Antwoord van dr Ward Jansen zoals elders op de site op de vraag van Vinny gegeven:
Visusstoornissen door bètablokkers komen wel eens voor, in veel varianten. Of in uw geval de klachten bijwerkingen zijn van de sotalol is echter moeilijk te zeggen. Ik begrijp uit uw verhaal dat u de sotalol al een jaar gebruikte eer de klachten begonnen. Is er dat moment nog iets anders veranderd in de medicatie? Als het inderdaad een bijwerking is, dan is de kans dat het met een andere bètablokker verdwijnt niet zo groot, maar dat is een kwestie van proberen. Overigens wordt er meestal voor sotalol gekozen door uw specialist omdat hij vermoedt (of bij u gezien heeft) dat een gewone bètablokker onvoldoende effect heeft. Sotalol heeft nog extra ritmecontrolerende eigenschappen naast het bètablokker effect.
De adviezen van uw cardioloog zullen dus afhankelijk zijn van de soort ritmestoornis, hoe hardnekkig deze is, wat in het verleden al geprobeerd is aan medicatie, enz. Ik wens u veel succes, en nodig u uit uw ervaringen te delen op Hart Volgers.

10:18 26/10/2015

  • meer