Vraag over bijwerkingen van de Candesartan en/of betablokkers | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

12:58 25/10/2015

Vraag over bijwerkingen van de Candesartan en/of betablokkers

Ik heb hartritmestoornissen en daarvoor onlangs de 2e ablatie gehad half augustus met succes. Ik heb geen hartritmestoornisse meer gehad. Nu heb ik lbtb (linker bundel tak blok) en vertraging in het ecg plus verminderde pompfunctie,alhoewel ik niet weet hoe die nu is. Ik word onderzocht op lamine a/c deficientie. Ik ben 66 jaar. Nu heeft de cardioloog de medicatie volledig veranderd en nu beginnen de problemen. Ik had metropolol 25 mg, lanoxin, losartan 100 mg voor bloeddruk. Die zijn gestopt en kreeg ik 50 mg metropolol en perindopril. Deze laatste veranderd in candesartan 8 mg. Nu is de kriebelhoest nog sterker toegenomen en mijn bloeddruk sterk verhoogd. Nu vaak sochtends plm 150 over 106 onderdruk. De cardioloog vond het niet nodig deze medicatie weer te veranderen. Ik slik de lastste pas een week. Ik maak me ongerust over de bloeddruk en de bijwerkingen. Wat te doen?

 

0
1

Je moet Inloggen om te reageren

Ward Jansen

Hallo Ellen,

Voor iemand met een verminderde hartpompfunctie en tevens hartritmestoornissen is een goede bloeddrukcontrole inderdaad belangrijk. Dat de lanoxin gestopt is begrijp ik, er waren immers geen ritmestoornissen meer, en lanoxin heeft geen bloeddruk effect. Lanoxin staken en de betablokker (metoprolol) ophogen is dan een logische stap. Ik weet niet wat de reden was om de losartan om te zetten in de perindopril, het hoeft zeker geen verkeerde keuze te zijn, maar deze laatste kan inderdaad een kriebelhoest veroorzaken. Dan moet weer geswitched worden naar een angiotensine 2 blokker, zoals losartan of candesartan. Dus dat is ook gebeurd. Geef de kriebelhoest de tijd om te verdwijnen, een week is vaak wat te snel. Ook is een nieuwe aanpassing van de medicatie binnen een week vanwege een nog onvoldoende geregelde bloeddruk wat te snel. Geef de bloeddruk de kans om te dalen, het bereiken van een nieuw evenwicht kost vaak iets meer tijd. Ik denk dat u er met uw cardioloog zeker uit gaat komen.
Vriendelijke groet.

15:27 27/10/2015