Pijn op de borst, maar bij hartcatheterisatie (bijna) geen afwijkingen | Forum

Terug

Forum

15:05 09/06/2014

Pijn op de borst, maar bij hartcatheterisatie (bijna) geen afwijkingen

Naar aanleiding van een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde van deze week, leek me het goed het een keer te hebben over de groep mensen die typische hartklachten hebben maar bij een hartcatheterisatie geen of weinig afwijkingen laten zien.
Deze groep mensen betreft meestal vrouwen. Vaak zijn er risicofactoren zoals overgewicht, een hoge bloedruk, suikerziekte en roken. Zij komen bij de huisarts en later bij de cardioloog met klachten van druk op de borst die zowel in rust als tijdens inspanning kunnen ontstaan. Meestal volgt er dan onderzoek zoals een inspanningstest en/of een ander onderzoek dat zuurstofgebrek van het hart kan aantonen. Uiteindelijk kan besloten worden tot een hartcatheterisatie waarbij al dan niet een vernauwing van de kransslagader wordt aangetoond.
De cardioloog en de patient hebben het bij het aantonen van zo'n vernauwing relatief “makkelijk”, dotteren, medicijnen geven, en in de meeste gevallen zijn de klachten verdwenen.
Soms echter toont de hartcatheterisatie geen afwijkingen en blijven de klachten onveranderd. In dit geval kan er sprake zijn van “microvasculaire coronaire obstructie”. Dat wil zeggen dat er een probleem is met de kleine vaatjes in het hart, die te klein zijn om te dotteren. Als er een probleem bestaat in een aanzienlijk aantal van deze kleine vaatjes, dan kan er toch een wanverhouding ontstaan tussen zuurstofaanbod en -vraag, hetgeen tot de hartklachten kan leiden.
Het aantonen van deze microvasculaire coronaire obstructie is niet eenvoudig en alleen mogelijk in de zeer specialistische hartcentra.
De behandeling bestaat uit het aanpakken van de risicofactoren, zoals stoppen met roken, afvallen, etc. Daarnaast kunnen sommige vaatverwijdende pillen de klachten laten afnemen.
Is er bij u sprake van hartklachten zonder dat er vernauwingen van de kransslagaderen zijn, overleg dan met uw cardioloog of er sprake kan zijn van microvasculaire coronaire obstructie en of hij daarvoor een therapieplan kan instellen.

Luuk Otterspoor, cardioloog/intensivist

Bijlagen:

heart-angiogram.jpg

attachment heart-angiogram.jpg (35.3 KB)

6
11

Je moet Inloggen om te reageren

Wendy Devos

Ik heb dezelfde klachten, en bij een hartkatherisatie was er ook niets te zien. Maar ik heb wel de diagnose Coronaire Vasospasmen gekregen.

13:19 18/08/2014

Frans Sanderse

Goedenavond,
Ik heb al enige weken druk op de borst op diverse momenten en ben naar mijn huisarts gegaan die mij met spoed doorverwezen heeft naar het ziekenhuis rijnstate te Arnhem.
De dienst doende cardioloog heeft mij direct bloed laten afnemen, filmpje gemaakt en opdracht gegeven naar de scanning. Dat duurt dan drie weken en in de tussentijd heb ik er medicijnen bijgekregen zoals 1/2 beta blokker extra bloedverdunner voor de te hoge bloeddruk die ik had en mono cedocard 25 mg. afgelopen week heb ik de scans ondergaan in drukke en rustige toestand en mag pas op 10 september weer naar de cardioloog.
Dit zit mij dwars omdat ik graag de uitslag zou willen weten en mij ongerust maak omdat ik nog steeds de problemen heb. ik ben nog steeds erg druk met mijn eigen zaak en ga/moet daar ook steeds mee verder en hoop maar dat alles van binnen blijft functioneren.
Is de cardioloog die hiermee verbonden is in staat daar iets over te zeggen?

20:51 24/08/2014

Otterspoor

Geachte heer Sanderse,

Het is moeilijk om op uw specifieke geval in te gaan, maar ik kan me goed voorstellen dat u graag zo snel mogelijk wil weten wat er nu precies aan de hand is. Uw cardioloog heeft u hartbeschermende medicatie gegeven en een (nucleaire) scan afgesproken. Daarom kan het goed zijn dat hij eerst zeer zorgvuldig uw klachten laat onderzoeken alvorens u terug te zien in september.
U kunt natuurlijk ook uw polikliniek bellen en zeggen dat u u zeer veel zorgen maakt en vragen of ze uw afspraak willen vervroegen.

vriendelijke groeten,

Luuk Otterspoor

21:47 24/08/2014

sylvia van waaij

Ik heb een aantal jaren last gehad van pijn op de borst maar die ook erg uitstraalde. Allerlei onderzoeken gehad. Een echo 2x van het hart, een opname van het hart alle zonder resultaat.Na veel omzwervingen en maar pijn blijven houden. Blijkt dat ik op thoracaal niveau een vernauwing heb van het beenmerg. Hierdoor leken de klachten op hartklachten. De vernauwing zit precies tussen borst en navel. Gezien ik een vrouw ben was ik dus telkens bang dat ik wederom een kransslagader vernauwing had. Dit is het ook niet maar ben blij dat het dit keer niet een dicht slipping is van mijn kransslagader. Dus soms is het echt mogelijk dat er geen hartklachten zijn maar dat er een andere oorzaal is voor de pijn

03:26 25/08/2014

Anja Turenhout

Ik heb precies dezelfde klachten echter bij mij is er geconstateerd dat ik zeer regelmatig een veel te lage hartfrequentie heb zo rond de 40 en soms er zelfs onder. Daarnaast heel veel overslagen en zoals mijn cardioloog zei “ een terugval van het bloed”. Echter alle onderzoeken geven tot op heden geen echte diagnose en om verder onderzoek te doen is er begin december 2014 en reveal geplaatst. Maar ook klachten van ernstige vermoeidheid en regelmatig ijzig koud. Het vreet psychisch aan mij omdat ik het leven wat ik had voor de val van juli vorig jaar, niet meer kan leven. 56 jaar en dan een leven leiden dat bij een 80 jarige hoort klopt toch niet. Als iemand raadt weet of weet hoe ik aan meer energie kan komen, hou ik me van harte aanbevolen.

22:42 12/01/2015

  • meer