Hartproblemen en zenuwslopende TV voetbal matches | Forum

Terug

Forum

10:15 24/07/2014

Hartproblemen en zenuwslopende TV voetbal matches

Het is alweer een paar weken geleden, maar op 13 juli is Duitsland wereldkampioen voetbal geworden in Brazilië. Tegen de verwachting van velen in, heeft Nederland ook enorm goed gepresteerd. Ze werden nummer drie van de wereld. Het was soms bloedstollend spannend en er werd met veel emotie gekeken. Alleen thuis, met vrienden samen of op een plein of in een bar. Het oranjegevoel steeg tot enorme hoogtes.

Wij ontvingen rond die tijd een vraag of het waar is dat je van TE spannende wedstrijden hartproblemen kan krijgen. Dat is een vraag die wij beantwoord hebben. Dokter Lukas Dekker heeft hierop geantwoord. Hieronder tref je zijn verhaal aan, en wees gewaarschuwd. Te veel meeleven met een voetbalwedstrijd op TV kan inderdaad gevaarlijk zijn. Houd je hoofd (en hart) dus koel!

Het antwoord van Lukas Dekker.

Dit is echt waar! In het meest toonaangevende medische tijdschrift, The New England Journal of Medicin is in 2008 een artikel verschenen. In dit stuk wordt het aantal hartinfarcten en ritmestoornissen in Beieren, Duitsland, beschreven tijdens het WK voetbal 2006 (in Duitsland). Als Duitsland speelde was de kans op een hartinfarct 2,5 maal zo groot t.o.v. dezelfde periode in voorgaande jaren. Interessant genoeg was het risico ook niet significant verhoogd als een ander land dan Duitsland speelde. We weten ook dat andere emotionele, heftige gebeurtenissen, zoals een bomaanslag (onderzocht in Israel) of aardbeving gepaard gaat met een hogere kans op infarct. Het lijkt er wel op dat er wel weer een periode volgt waarin er minder infarcten ontstaan; het wordt als het ware weer gecompenseerd.
18:15 04/07/2014

Lees hier de vraag en het antwoord in het origineel: http://hart.volgers.org/forum/onderwerp/203/
2
0

Je moet Inloggen om te reageren