Alcohol en hart- en vaataandoeningen | Forum

Terug

Forum

15:04 28/07/2014

Alcohol en hart- en vaataandoeningen

Door: Albert Meijer

Intro
Er wordt veel beweerd over alcohol en gezondheid, zeker ook over de impact bij hart- en vaatziekten. Vaak lijkt informatie die u hoort tegenstrijdig. Wij proberen hieronder een en ander op te helderen rondom alcoholconsumptie en de impact die dat kan hebben op uzelf. Is het echt waar dat ouderen meer drinken bijvoorbeeld? Als u nog vragen heeft na het lezen van dit stuk, dan horen we dat graag.

Waarom en wanneer is alcohol van invloed op hart en vaten?

Veel alcoholgebruik kan hoge bloeddruk veroorzaken. Vooral bij mensen met hoge bloeddruk, kan alcoholgebruik dit zelfs verergeren. Er is verder geen nadelig effect op de overlijdenskans van matig alcoholgebruik, integendeel: de overlijdenskans wordt er juist lager door!

Is het niet zo dat een glas rode wijn per dag positief kan zijn (bloedverdunnend) voor hart en bloedvaten?

Aanvankelijk was het zo dat het gunstige effect van alcohol alleen leek te bestaan bij het drinken van rode wijn. Dit leek het gevolg te zijn van stoffen als resveratrol *, die in andere alcoholische dranken niet voorkomen en afkomstig zijn uit de schillen van sommige soorten blauwe druiven, waarvan de betreffende wijnen worden gemaakt. Inmiddels is duidelijk dat het positieve effect van toepassing is op alle alcoholhoudende dranken

Wanneer is alcohol slecht?

Dat geldt vooral bij overmatig gebruik, dwz meer dan 3-4 eenheden per dag. Helaas missen vrouwen een enzymsysteem om alcohol af te breken, waardoor vrouwen ruwweg de helft van de hoeveelheid alcohol zonder schadelijke effecten kunnen nuttigen.

Waar zoekt u hulp?
Als alcohol een probleem vormt, is het verstandig dit met de huisarts te bespreken. Wilt u niet naar uw huisarts, dan kan het internet ook handig zijn, maar ga bij voorkeur naar de huisarts.

Als u hartpatiënt bent wel/niet alcohol gebruiken, of per geval verschillend?

Bij de overgrote meerderheid van de hartpatiënten kan matig alcoholgebruik geen kwaad. Maar bij hoge bloeddruk, gebruik van bepaalde medicamenten (zie de bijsluiter, vraag aan je apotheek) en als bepaalde klachten (bijv hartkloppingen) steeds worden uitgelokt door alcohol, wordt behoedzaamheid of afzien van gebruik aangeraden.

Hoe komt het dat het hoogste alcohol gebruik tussen de 50 en 70 jaar is?

Eigenlijk is dat een vraag voor andere deskundigen. Ik kan er wel iets bij denken. Veel ouderen zijn het gewend om te drinken, het is als het ware een ingesleten gewoonte. Ook eenzaamheid en ouderdomsproblematiek kunnen een rol spelen. En dan natuurlijk nog het sociale aspect. Het is gewoon gezellig om een goed glas te drinken. Althans dat denkt men vaak.

Conclusie.
Alcohol is een van onze genotmiddelen. Laten we er dan ook van genieten. Dat geldt gelukkig ook voor de meeste hartpatiënten. Maar drank kan dingen kapot maken bij misbruik! Bescherm uzelf en anderen om u heen.

* resveratrol: Resveratrol is een polyfenol (meer bepaald een stilbenoïde), dat in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven. De zuivere stof komt voor als witte tot lichtgele kristallen, die slecht oplosbaar zijn in water.
Van resveratrol wordt verondersteld dat het een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Het heeft ook een positief effect op de stofwisseling bij obese mannen.
Meer over resveratrol: http://nl.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://hart.volgers.org/gebruikers/albertmeijer/
9
2

Je moet Inloggen om te reageren

Koen Junggeburth

Wat is de relatie alcohol en triglyceriden in het bloed? (Cholesterol)

18:24 19/09/2014

Kees Marges

Heb ik net bovenstaande tekst over wijn en hart gelezen, kom ik in de Volkskrant weer een artikel tegen dat toch weer een ander licht werpt op deze relatie. Wat moet je nou als ondeskundige burger? Hier de link naar het artikel:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3751866/2014/09/21/Hoe-rode-wijn-ten-onrechte-aan-zijn-goede-naam-kwam.dhtml

15:56 21/09/2014