Behandeling TG met medicijnen? | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

14:32 11/05/2016

Behandeling TG met medicijnen?

Onderstaande vraag heb ik begin april reeds gesteld, maar helaas nog geen reactie ontvangen: 

Wat is momenteel het medicamenteus behandeladvies voor niet zwaar verhoogde triglyceriden? (< 6 mmol/l) Vroeger werd TG van 10 mmol/l pas serieus genoemd vanwege risico op pancreatitis. Tegenwoordig worden TG ook als onafhankelijke risicofactor voor HVZ gezien. 

1) Stel dat het lipidenbeeld verder goed te noemen is, alleen de TG zijn enigszins verhoogd (< 6 mmol/l) moet dit dan tegenwoordig met medicijnen behandeld worden (aangenomen dat leefstijl onvoldoende helpt)? 

2) Hoe groot (belangrijk) is deze onafhankelijke risicofactor van TG (< 6 mmol/l)? Ik kan me voorstellen dat een verhoging van LDL veel zwaarder weegt.

Alvast dank voor uw reactie.

0
2

Je moet Inloggen om te reageren

Janneke Wittekoek

Een verhoogd triglyceridengehalte (TG) is een belangrijke risicofactor voor hart en vaatziekten en moet dus zeker aangepakt worden. In eerste instantie adviseer ik leefstijl; vooral alcohol en en (verzadigd) vetrijke voeding kunnen leiden tot een verhoogd TG en daar moet dus in “gesneden” worden. Een tweede “natuurlijke” stap in TG verlaging is het slikken van visoliecapsules. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat visoliepreparaten het TG gehalte in het bloed gunstig beïnvloeden. Mocht dit allemaal onvoldoende werken kan worden gestart met modalim. Dit geneesmiddel tackelt vooral TG. Als er naast een verhoogd TG ook nog een verhoging is van het LDL cholesterol dan is een statine aan te raden. Tot slot is het lastig om aan te geven welke risicofactor zwaarder weegt. Het beste om alle risicofactoren goed gereguleerd te hebben. Ken je getallen! vr gr.

17:36 11/05/2016

aabc123nm

Het gaat om hoe vetten worden getransporteerd en opgeslagen.
Wat een goed begrip daarvoor is nodig om de getikte hoog cholesterol veroorzaakte hart en vaatziekte hypothese te kunnen doorzien. Vetten trekken niet in hun eentje zomaar door het lichaam. Ze zitten vrijwel zonder uitzondering met z,n drieën vast aan een ruggengraat. Vandaar dat ze ook wel triglyceriden worden genoemd (tri: drie; glyceride: van GLYCEROL!! het molecuul dat de drie vetten bij elkaar houdt. Waarom triglyceriden vetten met z,n drieën aan een kapstok hangt, weet men niet precies, misschien omdat ze in die configuratie door nauwere openingen passen en minder geneigd zijn te reageren met omringende stoffen. Hoe het ook zij ,de triglyceride is de voornaamste vorm waarin vetten in het lichaam voorkomen. Het is u inmiddels opgevallen dat in deze reactie over vetten en cholesterol wordt gesproken. De reden daarvoor is dat er inderdaad geen ENKEL verband tussen vetten en cholesterol bestaat!!!!. Toch wordt voortdurend de indruk gewekt dat de twee praktisch inwisselbaar zijn? Vetten, cholesterol; cholesterol,vetten. Vetarme voeding verlaagt cholesterol ; vette voeding verhoogt cholesterol….rabarber…,rabarber etc. Het klopt dat voedingsmiddelen die cholesterol bevatten doorgaans ook vet bevatten,met name verzadigd vet. Dat komt omdat voedingsmiddelen met verzadigd vet gewoonlijk van dierlijke oorsprong zijn. Daar begint en eindigt echter elk verband. Niettemin is het idee dat het eten van verzadigd vet het cholesterolgehalte verhoogt om de een of andere reden UITGEGROEID tot HOOFDLEERSTELLING van het medische GELOOF. In discussies over hart en vaatziekten worden deze twee stoffen veelvuldig gebruikt alsof het om synoniemen gaat!!
Er is geen enkel verband tussen cholesterol in de voeding en cholesterol in het bloed. Eigenlijk heeft men dit altijd geweten.Cholesterol in de voeding is volledig BETEKENISLOOS, tenzij u een kip of konijn bent.Feit een: De fundamentele bouwsteen voor cholesterol is een substantie dei ACETYL CoA wordt genoemd. U hoeft slechts twee dingen over deze stof te weten; 1. Het bevat fosfor,zwavel en stikstof (geen van deze moleculen komen voor in vetten,ze zitten in eiwitten) 2.Het heeft verschillende ringvormige structuren (die niet worden aangetroffen in vetten). Feit 2. De cholesterolsynthese is verschrikkelijk gecompliceerd ,de chemische uitleg bedoeld om een indruk van complexiteit te geven en om de totale afwezigheid van VERZADIGD VET in het proces te laten zien!. De lever tot slot is erg goed in het omzetten van substanties. Hij kan eiwit omzetten in suiker,suiker in vet,glycerol in glucose,et cetera. Als u een flinke hoeveelheid koolhydraten eet (die zonder uitzondering worden omgezet in glucose),zet de lever het overschot om in vet. Het lichaam kan slechts 2000 kilocalorieën aan glucose opslaan (in de vorm van glycogeen in de lever en spieren) Zodra deze limiet is bereikt,rest de lever slechts een mogelijkheid: de suiker omzetten in vet het opslaan in vetweefsel. En welk soort vet kiest de lever in die situatie? Voor supergezonde meervoudig onverzadigd vetzuren? Eh NEE…!!!! Als de lever vet maakt maakt hij Verzadigd vet en niets anders. Mijn hemel ,weet onze bloed eigen lever wel hoe waanzinnig ongezond dit is??? Te worden omgebracht door onze bloedeigen verraderlijke fysiologie… Hoewel ,misschien weet de lever wel dat de verzadigde vetten op de keeper beschouwd helemaal niet ongezond zijn. Oke ,vergeet even voorgaande. Want het punt is sorry dat dat we helemaal geen cholesterolgehalte in ons bloed hebben. Hiermee wil ik weer een bijdrage leven aan de eeuwig durende schier on uitwisbare cholesterolhype in bv Nederland.

13:35 20/11/2016

21:19 22/11/2016