statines2 | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

15:08 28/07/2014

statines2

met simvastatine 40 mg reeds naar gem. chol. van 4,1 en LDL van 2,1:
daarna werd geadviseerd atorvastatine 40 mg. argument: dit gaat nog beter ontstekingen tegen die (mede) oorzaak zijn van ontstaan en groei van stenoses.

vraag 1: hoe staat u hierin ?

dit reeds ca 4 maanden aan het proberen; echter gestuit op een vergelijkingstabel waaruit blijkt: 40 mg simvastatine = 10 mg atorvastatine: ergo: de atorvastatine 40 mg is 16 maal zo sterk als de simvastatine 40 mg !! apothekers beamen dit en vinden atorvastatine 40 mg erg hoge dosis.

vraag 2: stel die ontstekingsremmende werking bestaat, neemt die werking dan lineair toe met de dosis ? m.a.w. is de ontstekingsremmende werking van atorvast. 10 mg wellicht reeds (nagenoeg) net zo goed als die van atorvast. 40 mg?
0
3

Je moet Inloggen om te reageren

Pim Tonino

Zoals ik u geantwoord heb op uw eerdere vraag getiteld ‘statines1’, wordt de keuze tot behandeling met cholesterolverlagers, net als dat geldt voor alle andere medische handelingen, bij iedere patiënt individueel bepaald. In die overweging worden de gehele ziektegeschiedenis, uitgangswaarden van het cholesterol, leeftijd en ga zo maar door, meegenomen. De hoogte van de dosering is ook een specialistische afweging. Of een specifieke dosering hoog is, hangt dus af van vele factoren. Die vraag en ook de vraag of een lagere dosering voor u net zo goed zou zijn als een hogere dosering kunt u dus het beste met uw eigen specialist (die uw gehele ziektegeschiedenis kent) bespreken.

23:17 28/07/2014

erik de lange

Ik verwijs naar mijn opmerking t.a.v. genoemde tabel in onderwerp statines elders

11:51 25/08/2014

erik de lange

Ten behoeve van de overzichtelijkheid zal ik genoemd bericht hier ook even plaatsen:

Helaas wordt er geen antwoord gegeven op de kernvraag die gesteld werd inzake de genoemde doseringstabel. Deze tabel (Equivalente doses) afkomstig uit het Informatorium Medicamentorum is overigens gebruikt bij nascholing HA.

11:59 25/08/2014