stollingsprobleem en anticoagulantia | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

21:12 06/07/2016

stollingsprobleem en anticoagulantia

Geacht team, Ik heb 4 weken geleden een spontane gewrichtsbloeding in de schouder gehad. Ik ben bekend met een lekkende mitralisklep, tricupidalisklep. Verder een mitralisklepring, pacemaker wegens Sick Sinus Syndrome. Twee open hartoperaties, meerdere ablaties wegens aanhoudend boezemfibrilleren. Door de antistolling die ik slikte is de gewrichtsbloeding uitgelopen op een groot drama, veel weefselschade en heel veel pijn. Op dit moment ben ik in onderzoek bij een hematoloog om te onderzoeken of ik wellicht een stollingstoornis heb vanwege het spontane bloeden in de schouder.Een verkeerde reaktie op de sintrom is ook een mogelijkheid, zo ook zou de bloeding een gevolg kunnen zijn van chondro calcinosis. Nu dan de vraag: Ik moet vlgs mijn cardioloog absoluut anti stolling gebruiken. Niet alleen wegens boezemfibrilleren maar ook wegens de kleppen. Hoe kan dat verenigd worden als blijkt dat ik een stollingstoornis heb? Bij bv hemofilie heb je juist stolling nodig, hoe moet ik nu verder?? Vriendelijke groet, Lil
0
2

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Uw vraag is helemaal terecht, maar ook heel lastig te beantwoorden, zeker omdat ik belangrijke medische details mis, en uw mogelijke stollingsstoornis nog niet bekend is. Ik kan wel proberen u wat aanvullende informatie te geven.
Antistolling wordt gegeven bij sommige mensen met boezemfibrilleren en bij alle mechanische kunstkleppen. U schrijft dat u een mitralis-klepring heeft, en dat is geen kunstklep. Voor een ring op zich, is antistolling niet nodig, omdat deze ring weer bedekt wordt met lichaamseigen materiaal.
Antistolling voor boezemfibrilleren is gebaseerd op een risico-score, CHADS-VASC noemen wij dat. Vrouwen, >65 jaar, suikerziekte, hoge bloeddruk, hartfalen, vaatvernauwingen en eerdere CVA of TIA zijn de belangrijkste risicofactoren. Hoe meer risico-factoren, des te hoger het risico op een beroerte, en dus des te zwaarder de indicatie om antistolling te gebruiken. Alleen vrouw, en verder geen risico-factoren, betekent dat antistolling niet altijd nodig is.
belangrijk vind ik ook om te weten wat de INR-waarde was op het moment van de bloeding. Als deze hoog was, dan is de relatie gelegd. Als uw INR niet stabiel is, zou u, als antistolling gegeven moet worden voor beozemfibrilleren, ook een andere vorm van antistolling kunnen gebruiken, de NOACs, zoals pradaxa of eliquis. Om het nog ingewikkelder te maken: als u toch een kunstklep heeft en daarvoor antistolling moet gebruiken, dan kunnen de NOACs wweer niet; die zijn alleen voor boezemfibrilleren.
Mocht u toch een stollingsziekte hebben, dan moet zeker een stollingsarts betrokken worden voor het advies.

08:15 07/07/2016

Lil Gerrissen

Even nog ter aanvulling, mijn inr was 3.3 toen de bloeding ontstond, dus niet schreeuwend hoog.
Verder geen diabetis, mooie lage stabiele bloeddruk, geen doorgemaakte tia's of infarcten.
Wel wat hartfalen en de mitralisklep is verkalkt.
Boezemfibrilleren is redelijk onder controle dmv medicatie. ( Lanoxin en Verapamil).
Laatste episode van bf was begin mei, 6 dagen achtereen, enkele uren p/d

13:59 07/07/2016