dubbel zien met een oog. | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

11:46 08/08/2016

dubbel zien met een oog.

Geachte Dr. Lucas Dekker,

Kan men door gebruik van Amiodaron zichtproblemen krijgen?

Vanaf 05 feb 2011 aanval hartritmestoornissen gehad. Vanaf dat moment bloedverdunners en 2.5 mg bisoprolol/dag + bloedverdunners geslikt. Het viel me op dat na een biertje of een glaasje wijn en/of stevige maaltijd en/of koffie na de laatste maaltijd ik klachten bleef houden.
Ik heb mijn voedingspatroon aangepast.                                                Ik drink nu soms alcohol vrij bier en wijn, neem geen zware maaltijden ,geen koffie na 14:00 uur en  let vooral op smaakzouten  z.g. E-tjes (E620 t/m 637) waarvan E621 de gevaarlijkste is.                                                                                                                                                                                      Roken doe ik niet.
Vanwege de toch aanhoudende problemen ben ik 9 juni 2014 met 200mg amiodaron/dag begonnen. Hierbij het advies gekregen om sterk zonlicht te mijden.
Daarom smeer ik mijn gehele gezicht en armen elke dag na het scheren in met factor 50,
Door zonlicht weer problemen gekregen.(opgezette handen).
Op advies van huisarts en cardioloog op 16 feb 2015 verder gegaan met 100 mg amiodaron/dag.
      (Vaste inname gewoonte is: vlak voor avondmaaltijd fenprocoumon en direct na de avondmaaltijd amiodaron.)
Wel heb ik sinds enige maanden dat ik met 1 oog iets dubbel zie(een schaduwrand naast een voorwerp die er niet is als ik alleen met mijn goede oog kijk).
Na de start met amiodaron is 1 x longfoto gemaakt.   Gaf geen afwijkingen.                                                                                         En 2 x bloed onderzoek gehad.

Wat mij bevreemdt is dat op 5/6/15 mijn
TSH 4.41; T4vrij 16.4 en T3vrij 3.7 was.
De volgende bloed controle op 15/6/16 gaf een
TSH 5.96; T4vrij 13.7 en T3vrij 3.7.

1. Kan men door medicatie op termijn een beetje dubbel gaan zien aan een oog?
Op internet vond ik dat een oplopende TSH iets met de ziekte van Hashimoto te maken kan hebben(?)
2. TSH waarden moeten toch onder de 3.0 zijn/blijven?

Sinds eind november 2014 geen hartritmestoornis meer gehad!
Ik slik fenprocoumon, meet zelf mijn INR dat stabiel rond 2.1 blijft

3. Kan ik mijn amiodaron gebruik (langzaam) af bouwen?

Vriendelijke groet,

Johan

0
1

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Amiodaron is ons krachtigste ritme-medicijn en kent een flink aantal mogelijk bijwerkingen.
Amiodaron kan de oogzenuw aantasten. Dat is een zeldzame maar bekende bijwerking. Amiodaron heeft inderdaad ook een eeffect op de schildklier. Wij hanteren een bovengrens voor TSH van 4,2. Uw waarden zijn dus niet normaal.

Amiodaron afbouwen heeft geen zin, omdat het zich langzaam ophoopt in uw vetweesfel, waar het vervolgens ook langzaam weer uit verdwijnt. Als u nu stopt is het nog een week of 10 aanwezig in uw bloed.

Ik ken de aard van uw ritmestoornissen niet. Maar, u beschrijft 3 bijwerkingen, huid, oog en schilklier en daarmee moet u sterk overwegen om amiodaron te stoppen. Heel veel ritmestoornissen zijn met catheter-ablatie goed te behandelen. Bespreek de mogelijk van ablatie met uw cardioloog.
Uit uw verhaal vermoed ik dat u boezemfibrilleren heeft. Dit is heel goed te ableren, als uw aanvallen zo weinig voorkomen. Leeftijd speelt hierbij geen rol.

07:35 09/08/2016