De zussen Jansen met passie voor eten en het hart | Forum

Terug

Forum

11:12 01/11/2016

De zussen Jansen met passie voor eten en het hart

Vanaf vandaag zullen we hier regelmatig recepten gaan delen met iedereen. De recepten worden geleverd door de zussen Jansen. De een is cardiologe, de andere is goed met eten en fotografie. Soms zijn de recepten eenvoudig, de andere keer zijn ze wat exotischer. Maar ze zijn altijd gezond!

Om jullie wat achtergrond te geven over de zussen, hieronder een verhaal over de zussen. Ze hebben onlangs nog een boek uitgegeven vol met heerlijke recepten, die hartverwarmend zijn.

De zussen Janine en Annemieke Jansen aten hun hele jeugd vetarm en later ook zoutarm vanwege de broze gezondheid van hun vader. Bewust eten én koken is voor hen daardoor een tweede natuur.

 

Annemieke is cardioloog van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en doet al jaren onderzoek naar de gevolgen van ons eet- en leefpatroon voor ons lichaam. Janine, grafisch vormgever, foodfotograaf en fervent kok, is continu op zoek naar de lekkerste, eenvoudigste, mooiste, gezondste gerechten.

 

Samen hebben ze het kookboek Hartstikke lekker gemaakt. Speciaal daarvoor heeft Annemieke extra onderzoek gedaan naar de relatie tussen eten en gezondheid. Hartstikke lekker is daarmee een geval van evidence-based cooking.

 

Bijna geen enkele keuken is zo gezond en zo lekker als de mediterrane. De recepten in Hartstikke lekker zijn dan ook grotendeels mediterraan van aard. Ze vormen de aanzet tot een verantwoord eetpatroon waarmee je de kans op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, suikerziekte en herseninfarcten aanzienlijk verkleint. In Hartstikke lekker laten Janine en Annemieke zien welke ongezonde ingrediënten in gerechten gemakkelijk te vervangen zijn door gezondere, zonder concessies te doen aan de smaak. Het is een verrassend kookboek met ruim honderd recepten voor iedereen: jong en oud, kerngezond en een beetje of chronisch ziek.

 

Annemieke: ‘Nadat ik mijn artsexamen aan de Universiteit Maastricht had behaald, volgde ik de opleiding tot cardioloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Tijdens mijn opleiding raakte ik geboeid door de aandoening hartfalen, en hoe die zo goed mogelijk in beeld te brengen door middel van echocardiografie. Deze belangstelling leidde tot het promotieonderzoek “Echocardiography in Cardiac Resynchronization Therapy” aan de Technische Universiteit Eindhoven. Dankzij dat onderzoek kon ik me specialiseren in de zogeheten “non-invasieve beeldvorming”, waar echocardiografie en cardiale magnetische resonantie deel van uitmaken.

Een paar jaar geleden trad ik toe tot het cardiologenteam van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ik ben lid van de European Association of Echocardiography en in het bezit van het Europese diploma voor zowel transthoracale als slokdarmechocardiografie. Bovendien heb ik me verder bekwaamd in het implanteren en controleren van biventriculaire pacemakers en implanteerbare cardioverterdefibrillators (ICD).

Gaandeweg ben ik me er steeds bewuster van geworden hoe belangrijk preventieve geneeskunde is. Hoe voorkomen we dat we serieuze aandoeningen krijgen, zoals hartfalen, suikerziekte enzovoort? Ik ben steeds meer gaan lezen en praten over het verband tussen bewegen, eten en dit soort aandoeningen. Ook omdat patiënten in het ziekenhuis van Gouda me regelmatig vragen: “Dokter, hoe moet ik nu verder? Hoe kan ik mijn leef- en eetpatroon verbeteren?” En zo kwam ik samen met mijn zus Janine op het idee om een kookboek te maken. Een kookboek waarin dit onderwerp op een prettige, mooi verzorgde manier aan bod komt, grotendeels via lekkere, eenvoudig te maken gerechten: Hartstikke lekker!’

 

Janine: ‘Van jongs af aan ben ik geboeid geweest door eten. Doordat we thuis vanwege de ziekte van onze vader praktisch geen vet eten kregen, ontwikkelde ik van de weeromstuit een ware passie voor snoep en vet eten. Op mijn twaalfde werd ik daardoor nogal dik. Dat zou mij niet weer gebeuren! dacht ik enige tijd daarna, en ik begon flink te lijnen. Ik ben dus al jaren bezig met hoe ik lekker kan eten (want, o, wat hou ik daarvan) zonder aan te komen.

Ik heb de kunstacademie in Enschede gedaan (de AKI), waar ik vertrok met een diploma grafiek en schilderen op zak, terwijl ik er eigenlijk naartoe was gegaan om fotografie te studeren. Maar ja, autonome kunst stond destijds hoger aangeschreven dan toegepaste. Algauw bleek die autonome kunst me toch niet zo te liggen. Ik ben toen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kunstmanagement gaan studeren. Grafische vormgeving werd uiteindelijk mijn werkgebied. Ik begon veel boekomslagen te maken, maar ontwierp – onder andere logo's, huisstijlen, brochures en websites – ook voor allerlei andere branches.

Voor mijn beide studies verbleef ik een paar keer voor langere tijd in Italië, waar mijn grote liefde voor de Italiaanse keuken ontstond. Daarnaast eet ik al jaren zoutarm vanwege een hoge bloeddruk (een erfelijke aandoening). Toen mijn geliefde zuster met het plan voor dit boek kwam, twijfelde ik. Werd het lekker, bijzonder en mooi genoeg? Maar we gingen ervoor. Ik stortte me met groeiend enthousiasme op de kooktechnische research, foodstyling en -fotografie. En ik heb nu helemaal de smaak te pakken.’

Bijlagen:

Jansen&Jansen kopiëren kopiëren (1).jpg

attachment Jansen&Jansen kopiëren kopiëren (1).jpg (2.6 MB)

0
0

Je moet Inloggen om te reageren