CT-scan | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

20:00 24/01/2017

CT-scan

Mijn leeftijd is 42 jaar en ik heb familiaire dysbetalipoproteinemie FD (bij toeval ontdekt bij 40 jaar, waarvoor inmiddels medicijnen). Vanwege klachten in het borstgebied een jaar geleden een ECG laten maken (rust/inspanning) en fietstest gehad via huisarts/cardioloog. Deze onderzoeken vertoonden geen afwijkingen. Deze onderzoeken waren overigens uitgevoerd meer ter zekerheid; klachten waren volgens huisarts niet verontrustend.

Vraag: voegt CT-scan coronairen nog iets toe ter verdere geruststelling? Met name omdat FD in de literatuur al hart- en vaatziekten kan veroorzaken vanaf 40 jaar.

Voor mezelf zou dit als extra geruststelling zijn, al vraag ik me af of dit zin heeft gezien goede uitslagen inspanningstest (los van het feit dat onnodige straling, hoe laag ook, indien onderzoek geen toegevoegde waarde heeft, vermeden moet worden)

0
8

Je moet Inloggen om te reageren

Hans Post

Het uitvoeren van CT scans voor dit doel is ook onder artsen omstreden. U noemt zelf al de straling die altijd per mensenleven zo laag mogelijk als redelijk bereikbaar dient te zijn. Verder blijkt het uitvoeren van CT scans tot extra hartcatheterisaties te leiden, met bij een klein percentage van de patiënten complicaties en bij een aanzienlijk percentage van de patiënten geen invloed op de verdere behandeling (dus eigenlijk “voor niks”). Waarschijnlijk gebruikt u al preventieve medicijnen i.v.m. uw familiaire dysbetalipoproteinemie. Als u geen hartklachten hebt (en bovendien een goede uitslag van een inspanningstest) is mijn persoonlijke mening dat het uitvoeren van een CT scan in uw geval niet zinvol is.

14:27 27/01/2017

R vG

Geachte heer Post,

Hartelijk dank voor uw reactie. Indien mogeljk zou ik nog graag wat aanvullends willen vragen. In mijn geval heb ik nog wel af en toe klachten (maar zijn niet specifiek volgens de huisarts). Is in een dergelijk geval (dus met klachten) een CT-scan dan wél zinvol, ter gerustelling? Of is gebruikelijk: klachten, maar niet specifiek + goede fietstest, dus geen CT-scan coronairen nodig?

Wat ik zelf begrijp is dat de negatief voorspellende waarde NVW (test neg –> ziekte neg) bij een CT-scan beduidend hoger is dan bij een fietstest. Weegt de hogere NVW dan niet op tegen de stralingsbelasting? (er schijnen zelfs CT-scanners te zijn die in een kwart seconde je hart kunnen opnemen)

Kun je er als patiënt nog voor “kiezen” om een CT-scan te ondergaan ter geruststelling, of wordt dit alleen besloten door de arts?

Alvast dank voor uw reactie.

16:42 31/01/2017

Linschoten

Goedenavond,
Gisteren bij de cardioloog geweest en er is verwijding geconstateerd van de aorta ascendes van 4,7 cm.
Graag zou ik willen weten of dit een indicatie is om operatief in te grijpen.
Ik ben 62 jaar gezond en zonder klachten,gebruik plavix vanwege een doorgemaakt tia.
De cardioloog stelde al voor om halfjaarlijks een ct scan te laten maken om te kijken of de verwijding toeneemt.

Graag uw reactie.
Dank

19:59 01/02/2017

Linschoten

Goedenavond,
Gisteren bij de cardioloog geweest en er is verwijding geconstateerd van de aorta ascendes van 4,7 cm.
Graag zou ik willen weten of dit een indicatie is om operatief in te grijpen.
Ik ben 62 jaar gezond en zonder klachten,gebruik plavix vanwege een doorgemaakt tia.
De cardioloog stelde al voor om halfjaarlijks een ct scan te laten maken om te kijken of de verwijding toeneemt.

Graag uw reactie.
Dank

19:59 01/02/2017

Linschoten

Goedenavond,
Gisteren bij de cardioloog geweest en er is verwijding geconstateerd van de aorta ascendes van 4,7 cm.
Graag zou ik willen weten of dit een indicatie is om operatief in te grijpen.
Ik ben 62 jaar gezond en zonder klachten,gebruik plavix vanwege een doorgemaakt tia.
De cardioloog stelde al voor om halfjaarlijks een ct scan te laten maken om te kijken of de verwijding toeneemt.

Graag uw reactie.
Dank

20:00 01/02/2017

  • meer