Aanvullend onderzoek? | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

11:24 05/07/2017

Aanvullend onderzoek?

Geachte cardiologen,

Graag zou ik willen vragen of aanvullend onderzoek in mijn situatie zinvol is.

Achtergrond: man (43 jaar), diagnose familiaire dysbetalipoproteïnemie (bij toeval ontdekt rond 40e jaar), inmiddels behandeling met statines. Verder gezond (geen diabetes, hoge bloeddruk, normale BMI, niet roken/drinken etc.)

Ik worstel een beetje met de angst dat mijn vaten al mogelijk ver dichtgeslibd zijn. Wat ik lees op internet zouden vaatproblemen al gemiddeld rond je 40e ontstaan bij FD (onbehandeld). Aangezien het bij mij pas begin 40 bij toeval ontdekt is, ben ik daarvoor nooit behandeld geweest, en heb ik dus mogelijk al 15 jaar onbehandeld rondgelopen (aangenomen dat het vanaf mijn 25e tot uiting is gekomen).

Aangezien ik enige tijd terug wel wat 'atpyische' klachten had in de borststreek is toen door de huisarts voor de zekerheid een ECG/fietstest aangevraagd (eind 2015). Die was gelukkig helemaal goed. Recentelijk had ik ook wat andere klachten (pijnlijk borstbeen/ribben), met name bij aanraken/drukken, maar ook in rust en bij fietsen soms wat meer (gelukkig niet benauwd/beklemmend etc., meer wat 'zeurend'). De huisarts gaf hieraan de diagnose Tietze.

Voor meer geruststelling zou ik zelf geneigd zijn naar nog meer onderzoek. Met name door het feit dat bij FD gemiddeld op je 40e er vaatproblemen (kunnen) zijn. Alleen weet ik niet of opnieuw een fietstest doen zin heeft, aangezien dit ruim een jaar geleden nog gedaan is. Andere onderzoeken hebben echter weer meer risico; CT-scan coronairen levert straling, plus ook kans op 'onduidelijke' resultaten waardoor je alsnog 'genoodzaakt' bent een catherisatie te doen om alles uit te sluiten. Daarnaast meet CT-scan alleen 'kalk', maar kunnen er ook gewone vernauwingen zitten die net zo bedreigend zijn. Als gouden standaard doet men catherisatie, maar dit is een forse ingreep, die pas in de regel ná een 'slechte' fietstest gedaan wordt.

Kunt u mij hier wat richting in geven? Is een goede fietstest (1,5 jaar geleden) plus Tietze-achtige klachten voldoende geruststellend, ondanks vaatproblemen op je 40e (gemiddeld) bij FD? Of zou je toch uitgebreider medisch onderzoek moeten laten doen?

0
1

Je moet Inloggen om te reageren

Otterspoor

Geachte heer,

In feite is uw enige riscico voor kransslagaderlijden uw familiair te hoge cholesterol.
Het hangt daarom erg van uw klachten af of u verder (door een cardioloog) geanalyseerd zou moeten worden. Uw klachten klinken vanf hier niet typisch voor angina pectoris, maar alleen een arts die fysiek bij u aanwezig is kan dat beoordelen.
Een CT-coronairen is bij een bepaalde (hogere) vedenking een goed onderzoek. Laat u, als u onvoldoende bent gerustgesteld, een keer voorlichten door een cardioloog die dan ook nog een keer bij u de anamnese kan afnemen.

vriendelijke groeten,
Luuk Otterspoor

13:33 29/07/2017