Overstappen van NOAC naar bijv.ascalcardio | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

11:35 16/10/2017

Overstappen van NOAC naar bijv.ascalcardio

mijn man, 79 jaar heeft af en toe last van boezemfibrilleren. Paar maanden geleden cardioversie en na vier maanden weer lichte aanval die op de poli behandeld werd met medicatie, kon na drie uur weer naar huis. Holter 24 uurs: g.a. Kreeg na de tweede keer Pradaxa, maar duizelig, hoofdpijn en onzeker, ken hem niet terug. Bij controle cardioloog vroeg ik om ascalcardio, maar cardioloog vond het beter nu Xarelto te gaan gebruiken, opnieuw dus een NOAC, weer veel klachten hierbij plus we hebben een jonge pup(hond) die speels bijt, maar bij mijn man dus in de vinger beet en het bloeden haast niet stopte...bovendien heeft hij regelmatig ( eens per twee mnd) heftige neusbloeding(al jaren). Verdere anamnese hart is normaal, geen diabetes, geen hartinfarcten etc. Leeft gezond, prima gewicht, geen schildklierstoornis, goede bloeddruk, langzame hartslag 

mijn vraag: is het midel nu niet erger dan de kwaal en is overstappen naar bijv.ascalcardio een optie? Dit gezien de kwaliteit van leven en de kans op ernstige bloedingen met een NOAC.

0
1

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Er zijn weinig zaken zo zeker in de gezondheidszorg als de beschermende werking van bloedverdunners (OAC en NOAC) bij boezemfibrilleren.
Voorheen werd ascal ook gebruikt, maar dat is inmiddels verlaten. Sinds meer dan 10 jaar wordt ascal niet meer genoemd in de richtlijnen.
Uiteraard gaan bloedverdunners gepaard met een iets verhoogde kans op bloedingen. Echter dit risico is verwaarloosbaar t.o.v. het beschermende effect, zodat de balans, echt, helemaal uitslaat naar NOAC's (zoals pradaxa en rivaroxaban) of OAC's (zoals sintrom en marcoumar).

13:04 16/10/2017