Boezemtachycardie | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

21:51 10/03/2019

Boezemtachycardie

Geachte heer Dekker,

Sinds 2006 ben ik onder behandeling en controle van een cardioloog ivm ritmestoornissen. 

Begin in 2006 met in eens op hol slaan van mijn hart, in het ziekenhuis opgenomen en helaas niets kunnen vinden. Wel begonnen met Metoprololsuccinaat 50 mg per dag

Maar omdat ik steeds veel last kreeg van PVC's kreeg ik verschillende onderzoekingen om te kijken wat de mogelijke oorzaak is van deze ritmestoornissen. 

De onderzoekingen die ik onderging zjn als volgt:

- Holters - elke keer geen schokkende dingen, PVC's << 5%

- Isotopen test - geen ischemie

- Echo's - normaal (wel 1 keer gedilateerd hart, maar laatste Echo was normaal)

- CT scan - normale kransslagaders

- CAG - normale kransslagaders

- MRI - geen afwijkingen, ook geen late enhancement kleuring.

- Second opinion - ze hebben met name gekeken naar MRI scan - ze vinden ook geen grote afwijking, ze maken wel een opmerking dat mijn hart groot is, maar LV en RV zijn wel in balance, RV iets kleiner dan LV, functioneel zijn er geen afwijkingen. MRI laat geen pathologische afwijkingen zien.

- X-thorax - normaal, slank hart

- Isotopen test opnieuw gehad - lichte ischemie, normale LV functie en normaale volumina, CAG bevestigde ischemie niet

- Fiets test - elke keer positief voor ischemie, maar geen ischemie aangetoond.

Dus na al deze onderzoekingen geen oorzaak gevonden van mij hartkloppingen.

Metoprolol verhoogd naar 100 mg per dag, helpt voldoende maar voel nog steeds af en toe die extraslagen, met name PVC's en soms ook achter elkaar.

Mijn cardioloog zegt dat mijn hart gezond is en dat mijn hart zelfs een hartslag aan kan van 300 per minuut.

Inmiddels zijn er andere ritmestoornissen bijgekomen in de vorm van Boezemtachycardie (flutter, AF en AVNRT) den verschillende keren op de EHH belandt met een zelfs een hartslag van 210 (tgv AF).

Dus gedocumenteerde rtimestornissen bij mij zijn: PVC's, AVNRT, Atriumflutter en Atriumfibrilleren.

Metoprolol inmiddels verhoogd naar 150 mg per dag, helpt wel, maar voel nog steeds die extraslagen.

Mijn vragen zijn:

- Kan ik na zoveel onderzoekingen concluderen dat mijn hart structureel gezond is?

- Wat mij opvalt dat MRI een groot hart laat zien, terwijl andere onderzoekingen dat niet lieten zien, laaste ECHO in het zelfde jaar als MRI was normaal. Is het zo dat mijn hartgrootte soms normaal is en soms niet is?

- Door Metoprolol wordt mijn hart slag in rust 40 - 43 per minuut, is dit niet gevaarlijk? ik neem ze altijd 's avonds in en volgens mijn cardioloog is dit geen probleem en ook een hartslag van 40 is geen probleem volgens hem. Maar ik las ergens dat bradycardie gevaarlijk kan zijn, kan juist ritmestoornissen uitlokken. 

- Ik moet binnenkort weer terug naar mijn cardioloog en hij had het vorige keer over ablatie. Is ablatie in mijn geval de beste optie? ik maak me namelijk zorgen over complicaties, zoals een gat in het hart of zo. 

- Wat is de slagingskans van ablatie in mijn geval? is dit ook afhankelijk van in welke ziekenhuis ablatie plaats vindt?

- In mijn ziekenhuis schrijven ze niet snel een anti-aritmia voor, eerder Metoprolol. Ik begreep een keer van mijn cardioloog dat ze juist proaritmisch kunnen zijn. Deelt u deze mening?

Ik kijk uit naar uw antwoord.

Alvast bedankt.

Mvg,

SL

 

 

 

0
2

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

U stelt heel veel vragen, waarvan ik maar een deel kan beantwoorden, omdat ik op deze website geen vervanging kan bieden voor de beslotenheid van een spreekkamer. Ik moet en kan alleen in algemene termen antwoorden.
Als er zoveel onderzocht is aan het hart, dan moet je er van uit gaan dat het hart structureel gezond is, ondanks het de mogelijke iets vergrote kamer op de MRI.
Een hartslag van 40 is voor een gezond hart geen probleem, ook niet op langere termijn.
Als ik het zo lees, dan lijkt ablatie, of in ieder geval een elektrofysiologisch onderzoek de beste volgende stap. Sommige ritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren, zijn op een ECG goed vast te stellen. AVNRT of atriale tachycardie weet je pas zeker bij een elektrofysiologisch onderzoek. Ik denk dat het bij u om 1 ritmestoornis gaat, die dan kan ontaarden in boezemfibrilleren. Het zou dan goed op te lossen zijn.
Er is geen anti-aritmicum dat al deze ritmestoornissen goed kan verhelpen, een ablatie mogelijk wel.
Bij deskundig voorschrijven zijn er geen risico's van anti-aritmica.

12:43 11/03/2019

Lamou

Bedankt meneer Dekker voor uw antwoord!

Nog een vraagje over ablatie:
Wat zijn de complicaties die meestal optreden?

Mvg,
SL

16:29 13/03/2019