Ablatierisico | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

20:28 22/05/2019

Ablatierisico

Ik wil graag weten wat - als dat te schatten is - in mijn geval het risico op CVA/TIA is bij RF ablatie van a-typische boezemflutter (in het LA). Voorgeschiedenis:

HOCM met morrow/maze (6 jaar terug);

TIA (8 jaar terug, dus vóór de maze en zonder 'echte' anti-stolling - alleen ascal);

Nu pradaxa en LAA verwijderd (maze). Leeftijd 55 en verder gezond.

De boezemflutter varieert weinig in frequentie (rond 115). Met voldoende sotalol 'kapt' de flutter af (of kapt de AV geleiding af) tussen 90 en 60 (variabel).

In sinus is de EF normaal (>60).

Ik ben naarstig aan het denken over voorstel cardioloog om te ableren. Vooral het risico op CVA/TIA houdt mij bezig. Hoe moet ik dat risico waarderen?

Is het zo simpel als het lijkt (flutter over litteken maze) of wisselt het mogelijk tussen flutter en fibrilleren (gezien de respons op sotalol)?

Als één van de deskundigen mij hier wat inzicht kan aanreiken waardeer ik dat zeer.

0
2

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Als u pradaxa gebruikt rondom en tijdens de ablatie en het hartoor is al verwijderd, dan acht ik de kans op een CVA tijdens de RF-ablatie als uitermate klein. De kans dat u toch een stolsel heeft dat losraakt is eigenlijk vrijwel nul. Er kan een stolsel op de catheters ontstaan, maar bij volgen van de gebruikelijke procedures, dwz snel toedienen van heparine, is dat ook eigenlijk uitgesloten.
U kunt het ook anders zien: een leven lang toch weer flutters kan ook stolseltjes veroorzaken, ondanks alles wat bij u gedaan is. Deze kans is ook mini-minimaal, en in dezelfde orde van grootte als de kans tijdens een ingreep.

08:12 23/05/2019

Ad Schaafsma

Dat valt in de praktijk dus alleszins mee! Dank zover.

17:57 24/05/2019