Heesheid door hart, longen of beiden | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

12:12 31/08/2014

Heesheid door hart, longen of beiden

In 2008 kreeg ik last van hartritmestoornissen. Eerst behandeld met Sotalol. In 2009 2x een ablatie gehad. 2010 Kwamen de ritmestoornissen terug. Verder onderzoek leidde tot implantatie ICD en kreeg ik de diagnose ARVC. Genetisch onderzoek is nog bezig.15 Jaar geleden begon ik longproblemen te krijgen. Diagnose astma die instabiel is. Begin 2010 is onder bewaking de Sotalol omgezet in Tambocor ivm exacerbatie astma. In 2008 kreeg ik voor het eerst problemen met mijn stem. De heesheid die vaak met benauwdheid gepaard gaat werd steeds erger en langduriger. Ik heb in het verleden ernstige reflux gehad, na operatie geen refluxklachten meer. Stembandonderzoeken. Geen afwijkingen. Onderzoek strottenhoofd tijdens inspanning. Bronchoscopie. Longmedicatie is onder de loep genomen. Ik ben zelfs doorgestuurd naar een psychiater om uit te sluiten dat het psychosomatisch zou zijn. Is het ook niet. Al deze onderzoeken hebben dus niet tot duidelijkheid geleid. Het vreemde is dat ik ook tijdens inspanning hees word. Als ik naar de fitness ga is mijn stem meestal normaal. Tijdens de warming up gaat het al fout en dat wordt alleen maar erger wat uiteindelijk resulteert in benauwdheid. Diverse keren ben ik hierdoor op de HAP of SEH terechtgekomen. Een enkele keer werd ik zelfs opgenomen. Tijdens de hartrevalidatie 2 jaar geleden werd ik ook al steeds hees, de therapeuten hadden dit niet eerder gezien en dachten aan pulmonale hypertensie. Dit is teruggekoppeld naar mijn longarts en cardioloog. Echo van het hart laat niets zien wat hierop zou duiden. In mijn beleving zou er echter ook een relatie met mijn hart kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld sigarettenrook een trigger is voor stemverlies en benauwdheid is inspanning ook duidelijk een factor. Ik zit in een vicieuze cirkel, zou die zo graag willen doorbreken. Ik wil zeker blijven sporten, vind het ook prettig, maar het is zo frustrerend als ik iedere keer hiervoor weer een prijs moet betalen. Mijn vaten zijn helemaal schoon, ik heb 4 weken geleden nog een ct-scan gehad. Ik heb diverse grote leverhaemangiomen waarin sprake is van trombosering.
Komt het vaker voor dat hartpatiënten bij inspanning hees worden en wat is dan de oorzaak?
2
11

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Dit is een lastig probleem.
Heesheid bij kortademigheid kan voorkomen. Een probleem met de hartspier of met de hartkleppen kan kortademigheid veroorzaken. Bij u is echter de echo normaal, en daarmee is het hart als oorzaak bijzonder klein. Ik ken heesheid door ene hartprobleem niet.
Mij doet uw verhaal denken aan inspannings-asthma; dat is het samenknijpen van de luchtwegen uitgelokt door inspanning. Daar past de heesheid ook goed bij.

07:44 01/09/2014

Libera

Hartelijk dank voor uw reactie. Het is inderdaad een heel lastig probleem wat helaas steeds erger wordt.

09:06 01/09/2014

Jiro

Ook ik heb al sinds 2012 last van regelmatige heesheid wat bij inspanning veroorzaakt wordt, of alleen al bij langer staan (eind 2013 en begin 2014 heb ik ablatie ondergaan). Hoe langer ik sta hoe heser mijn stem wordt. Ik krijg nu verder onderzoek mijn inspannningsintolerantie en kortademigheid na ablatie. Wat onder andere naar gekeken wordt is, of mijn middenrif nog goed werkt. Als ik goed begrijp kunnen middenrifproblemen ook stemproblemen geven. Misschien is hier nog een aanknopingspunt voor verder onderzoek?

12:01 01/09/2014

Libera

Beste Heike,

Ik heb in 2005 een zgn nissen plastiek gehad. Deze operatie kreeg ik vanwege een breukje in het middenrif en ernstige reflux (terugvloed van maagzuur). Ik heb daarna nog 2x een 24-uurs pH-meting gehad en een manometrie van de slokdarm. Er is geen sprake meer van reflux. Toch slik ik dagelijks een maagzuurremmer vanwege mijn medicijnen. Vorig jaar heb ik een onderzoek van het strottenhoofd gehad tijdens inspanning. Ik moest hiervoor naar Hardenberg omdat er weinig specialisten zijn die dit onderzoek uitvoeren. Bij dit onderzoek kreeg ik een helm op en werd er een slangetje met camera via een neusgat tot in het strottenhoofd gebracht. Ik was verbonden met een monitor waarop de kno-arts de reactie van o.a. stembanden tijdens fietsen duidelijk kon zien. Tijdens het oplopen van mijn hartslag werd ik steeds heser. De kno-arts zag echter geen afwijkingen in het strottenhoofd. Ik heb ook een tijd logopedie gehad, ook zonder gewenst resultaat. Ik ben bekend bij verschillende disciplines en ben al vaker in het mdo besproken. Maar mijn specialisten komen er niet uit. Ik ben zelfs voor een second opinion naar Leuven geweest, helaas ook zonder resultaat. De heesheid is al begonnen voordat ik hartritmestoornissen kreeg. Echter kwam het maar af en toe voor en duurde het hooguit een week. Nu zijn er maar weinig periodes dat ik niet hees (en benauwd) ben. De astma is ook erger geworden de afgelopen jaren. Ik ben hiervoor al een paar keer opgenomen geweest. Het is inmiddels duidelijk dat ik absoluut geen bètablockers mag maar gelukkig reageer ik goed op Tambocor, een a-rytmica.

Ik hoop dat u duidelijkheid krijgt en dat er iets aan uw heesheid gedaan kan worden.
Heel veel succes.

15:30 01/09/2014

Jiro

Bedankt Annemarie voor de goede uitleg! Ik hoop, dat voor jouw een goede oplossing gevonden wordt!

15:58 01/09/2014

  • meer