wel of geen bloedverdunners ter preventie | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

14:21 10/01/2020

wel of geen bloedverdunners ter preventie

Ik ben vrouw, 51 jaar. Rook niet/nooit, geen overgewicht, amper alcoholgebruik, gunstig cholesterol profiel, bewegen kan ietsje vaker, voeding kan ietsje verbeterd worden, geen hoge bloeddruk (is gestegen over de loop van mijn leven van 110/55 naar 110/75)
Afgelopen jaar 3x TIA verschijnselen- sinds juni niets meer, geen schade in het brein (paar puntjes wittestof hyperintensiteiten ).
Hartonderzoek een LAE (Left Atrium enlargement) geen AF en overige gegevens zouden ook 'geen probleem' zijn. Geen vernauwing of stenose in halsslagader.
Familiaire belasting (iedereen uit familietak zou voor  60ste de pijp uit gaan), moeder verschillende CVA bloedlingen kort op elkaar en hartinfarcten op 63 jr) en hartinfarct opa (VV op 57 jr overleden). Vader is 'gezond' met 88 jaar.
Voorgestelde medicatie is Clopidogrel, maar na wat gegoogle lees ik dat dat vooral bij perifeer artherieel vaatlijden  preventief zou werken en dat clopidogrel niet preventief effect heeft voor een hartinfarct of CVA, sterker nog lichte kans op bloedingen.
Wat ik wil gaan beslissen is:
- pas medicatie indien ook atrium fibrilleren wordt vastgesteld? (omdat alle artikelen aangeven dat die combi LAE en AF een risicofactor is)- of toch al nu met alleen een LAE maar verder niets?
- is genetisch onderzoek behulpzaam in dit afweegproces? en wat zou er dan mogelijk zijn?
- Indien toch medicatie, een DOAC zoals dabigatran? Of toch niet vw hersenbloedingen moeder?
Ik begrijp dat een hersenbloeding ook veroorzaakt kan worden door stolsels dus dat een bloedverdunner daar in principe wel ook preventief zou kunnen zijn. Zie het graag aangetoond in wetenschappelijke studies.
veel dank voor jullie input.

0
2

Je moet Inloggen om te reageren

Pepijn Van der Voort

Dit zijn terechte, maar moeilijke vragen. Ik geef mijn mening als cardioloog, maar ik denk dat een neuroloog op de meeste vragen het beste antwoord kan geven.

Belangrijke vraag is of het echt TIA's zijn geweest; een neuroloog kan beoordelen of de kleine witte stof-afwijkingen het gevolg zijn van stolseltjes of niet. Zo ja, dan is inderdaad een middel als clopidogrel het meest op zijn plaats, dit heeft tegenwoordig de voorkeur boven aspirine of ascal. Voor een NOAC of DOAC, zoals bijvoorbeeld dabigatran, is geen indicatie, zolang geen atriumfibrilleren is aangetoond. Alleen een groter volume van het linker atrium (LAE) is geen indicatie voor een dergelijk middel. Het is wel de vraag welke onderzoeken zijn gedaan; bij sterke verdenking kan bijvoorbeeld ook een slokdarmecho (TEE) geïndiceerd zijn, om afwijkingen aan het boezemtussenschot uit te sluiten.
De vraag mbt genetisch onderzoek en de relatie met hersenbloedingen zou ik ook met een neuroloog bespreken.

18:07 11/01/2020

suuzsilence

Dank voor de informatie, dat maakt het wat duidelijker.Ik ga de neuroloog mijn vragen stellen, mbt witte stof hyperintensiteiten (in het radiologierapport wordt geen locatie genoemd). Dat zou voor mij dan nu ook de doorslag kunnen geven mbt besluit medicatie (mbt hart is het dan volgen of het zo blijft of dat er AF gaat ontwikkelen) Ik denk dat de slokdarm bij de echo dopler is meegenomen (de afkorting TEE wordt niet gebruikt, wel is de echo daar geweest tijdens onderzoek) en dat er geen probleem is geconstateerd. Geen opening tussenschot overigens (met zo'n geagiteerde zoutoplossing gemeten, 2 verschillende goedjes 1 was knaloranje).
Nogmaals dank, heeft duidelijkheid gegeven hoe te kunnen beslissen.

17:45 12/01/2020