Aanval boezemfibrilleren uitgelokt door stimulatie nervus vagus? | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

17:32 18/09/2014

Aanval boezemfibrilleren uitgelokt door stimulatie nervus vagus?

Beste Dokter,

Ik heb al een paar jaar last (vanaf 50 jaar) van boezemfibrilleren zonder onderliggende oorzaak (LAF). Met flecaïnide gaat het gelukkig al jarenlang goed en ik kan ook niet merken dat het erger wordt. Een paar keer per jaar voel ik het fibrilleren opkomen, maar het zet zelden echt door.
Ik heb wel eens gelezen dat bij mensen met boezemfibrilleren stimulatie van de nervus vagus een aanval kan uitlokken. Zelf heb ik de indruk dat dit bij mij op de een of nadere manier het geval is als ik veel heb gegeten en de maag vol zit. Ik heb het ook wel eens gehad dat ik met buik tegen een tafelrand aanzat en dat het toen leek dat het hart op hol wilde slaan. Het gevoel verdwijnt dan als ik weer snel recht ga zitten.

Op andere patiëntenforums (voornamelijk Engelstalig) lees ik verhalen van mensen die ook zoiets ervaren. Zelf ben ik erg voorzichtig met alles wat op dergelijke fora wordt beweerd, maar het is wel erg herkenbaar voor mij.

Kan het zijn dat een volle maag en dergelijke (stimulatie van de nervus vagus) boezemfibrilleren uitlokt?

Met vriendelijke groeten,

Mark Bosman
8
12

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Uw observatie en gedachte klopt helemaal en raakt een heel interessant punt. Het is zelfs zo dat wij bij het aanvalsgewijze (=paroxymsale) boemzefibrilleren 2 typen onderscheiden:
1. adrenerg (bijvoorbeeld tijdens of vlak na sport / schrik /stress) en 2. vagaal. Bij dit laatste type treedt het boezemfibrilleren juist op in rust of in de nacht, en dan nog sterker na alcohol of een zware maaltijd. Hierbij speelt activatie van de nervus vagus zeker een rol. De nervus vagus is meer actief in rust en tijdens de slaap en is evolutionair bedoeld om uit te rusten en voedsel te verteren en is daarmee de tegenhanger van de adrenerge zenuwen (type 1 hierboven), die juist evolutionair bedoeld is om te vechten en te vluchten. Deze twee tegenpolen bepalen het autonome zenuwstelsel, zeg maar het onbewuste huishoud-zenuwstelsel.
Prikkeling van de nervus vagus laat bijvoorbeeld het hart ook langzamer kloppen. We weten van dierproeven dat sterke prikkeling van zenuwknoopjes op het hart van deze nervus vagus boezemfibrilleren kan veroorzaken.
Ook is goed bekend dat tambocor soms heel goed kan werken bij mensen met vagaal boezemfibrilleren. Tambocor heeft niet alleen een effect op de elektrische eigenschappen van het hart, maar werkt ook “vagolytisch”. Met dat laatste wordt bedoeld dat het de nervus vagus afremt en daarmee dus ook boezemfibrilleren kan voorkomen. Overigens verklaart dat vagolytische effect ook bepaalde bijwerkingen van tambocor die soms kunnen voorkomen, zoals een droge mond en wazig zien.
Ik ben erg benieuwd of andere mensen met boezemfibrilleren uw patroon herkennen!

19:05 19/09/2014

Reinder Herder

Ik herken heel veel in het verhaal van Mark Bosman.
Heb al een aantal jaren AF (Atriumfibrilleren) en bijna altijd kan ik het relateren aan ‘iets’ bij mijn maag of middenrif. Heb dit zo ook wel eens bij de cardioloog genoemd, maar daar wordt nauwelijks op gereageerd.
Mijn AF treedt vaak op na een maaltijd wel of niet in combinatie met alcohol. Maaltijden waarbij ik teveel eet (pizza, patat, pasta's) omdat het zo lekker is, blijken heel vaak binnen een kwartier of halfuur na de maaltijd de boosdoener en krijg ik AF. Tot nu toe overkomt mij dit 1 tot 2x per maand, maar als ik deze triggers vermijd krijg ik het ook niet.
Ook bemerk ik dat ik als ik arbeid verricht heb waarbij ik mijn buikspieren/middenrif gebruikt heb (voorbeelden: autopoetsen, over de bootrand hangen om boeg schoon te maken, onder boot liggen voor antifouling aanbrengen) ik een paar uur later weer AF krijg.
Een paar weken geleden begon mijn hart wat onregelmatig te slaan na (dus te zware) maaltijd en ging op de bank liggen om mij te ontspannen. Meestal voelt het bij de maagstreek dan altijd het eerst wat ‘gek’. Ik begon wat op die plek te masseren en drukte op een bepaalde plek waarna meteen het AF begon.
Mijn AF duurt meestal de nacht over en gaat in de loop van de volgende ochtend weer over een enkele keer wat eerder een paar keer pas in de loop van de middag.

Kortom, toen ik het verhaal van Mark Bosman las dacht ik meteen, dat herken ik. Ik relateer het zeer duidelijk tot mijn maagstreek.

Ik gebruik geen medicijnen met instemming van de cardioloog (ik wou ze niet de bètablokkers), heb wel van alles geprobeerd (o.a. voeding koolhydraten - eiwitten gescheiden (Mercaptan dieet), ademhalingstechnieken (is bij mij ooit Chronische Hyperventilatie geconstateerd), maar niks lijkt te helpen.

Ben benieuwd naar eventuele reacties.

Met vriendelijke groet
Reinder Herder

12:26 28/11/2014

wubbo-elsinga

Ikzelf heb net een zelfde soort vraag gesteld.
Ik heb 2 ablaties ondergaan maar ik heb het gevoel dat het boezemfibrilleren uitgelokt wordt mijn nervus vagus. Ik heb nu steeds “runners” die niet overgaan in boezemfibrilleren door de ablaties maar geven mij een constante hartslag van om en nabij de 100. De aanvallen kunnen van zeer kort tot wel 12 uren duren en de cardiology hebben geen idee waar het vandaan komt, maar het is merendeel na eten of een streessige gebeurtenis. Soms kan ik het ook opwekken door op een bepaalt punt in het midden tussen de beide rib bij het zwaardvormige aanhangsel te drukken (deze zijn dan zeer kort 10 tot 20 seconden). De opbouw is bij de langere aanvallen dat ze in eens beginnen maar dan langzaam afbouwd. Ik wordt niet kortademig of iets anders alleen dus de verhoogde hartslag met overprikkel bij activiteit (dan 140 en meer). Het is ook zeer vermoeiend als je dan na de dokterswacht gaat, want ze sturen je dan merendeel weer naar de EH maar daar komt altijd dan hetzelfde eruit (dus dat ze het niet weten). Je wordt er erg onzeker van omdat je niet weet wanneer er echt wat aan de hand is of de zoveelste “niks”!

12:49 28/11/2014

Alie de Sterke

beste dokter
ik ben nu 75
al jaren had ik last van hart overslagen
dat is de laatste jaren omgeslagen
naar atrium fibrelleren ,de laatste maanden
heb ik er voor in het ziekenhuis gelegen
mijn hartslag en dan snel en vliegt van hoog tot lager ook mijn
bloeddruk word dan hoog ,ik voel mij er knap beroerd en doodmoe van
en erg duizelig en zwak in mijn benen ik werd door jolanda op deze site gewezen ik heb pas twee keer een nucleaire onderzoek met daarna een inspannings test dat ging niet goed
mijn cardioloog zei ,je kunt hier wel honderd mee worden
nou dat hoeft ook weer niet ,ik gebruikt selokeen 150 mg en ik heb acenocaumarol .ik ben ME en fybromialgie patient en ik heb op mijn 36 ste een bereoerte gehad ,waardoor ik kwadranten syndroom heb ,mijn zenuwstelsel slaar zomaar uit het niets op hol
ik heb later twee tia,s gehad en ook twee stille hart infarcten
de hele dag heb ik pijn tussen mijn schouders en een onrustig gevoel op de borst ,ik heb ook ernstige nek en rugwervel artrose en last van maag darmen en slok darm dit alles speelt ook op als ik atrium fibrelleren heeft ,kunt u mij vertellen wat ik kan doen om dit tegen te gaan groeten alie de sterke

18:09 10/12/2014

Lukas Dekker

Geachte mevrouw de Sterke,
U vertelt over heel veel verschillende zaken en vraagt mij om advies.
Om een goed advies te geven heeft een dokter veel meer informatie nodig.
Maar, feit blijft dat u inmiddels boezemfibrilleren heeft en daar ook last van heeft. Als u er niets van zou voelen, dan hoeft u alleen bloedverdunners te gebruiken, maar u heeft de pech dat u er ook last van heeft.
Bij klachten van boezemfibrilleren kun je behandeld worden met of medicijnen of een ablatie. Wij voeren geregeld ablaties uit bij mensen boven de 75 jaar.
Ik stel voor dat u met uw eigen cardioloog bespreekt wat de beste behandeling in uw geval is.

Sterkte!

20:04 11/12/2014

  • meer