Reanimatie met AED indien ICD niet jet hart normaal krijgt. | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

17:05 20/09/2014

Reanimatie met AED indien ICD niet jet hart normaal krijgt.

Ik heb eens een vraag mbt een AED apparaat en ICD. Ik begrijp dat mijn ICD maar maximaal 6 shocks geeft per ritmestoornis. Als dit niet voldoende mocht zijn, ik heb in Utrecht ook een paar keer bijna 6 shocks nodig gehad om bij te komen, mag er dan in dat geval een AED apparaat gebruikt worden of hoe zit dat? Sommige zeggen dat bij gebruik van een AED de ICD kan beschadigen of is er dan een bepaalde manier om de AED te plaatsen zonder dat dit schade oplevert voor de ICD?
De instructie zou best handig kunnen zijn voor mijzelf en ik denk voor meerdere mensen, maar ook met name voor EHBO ers die waar nodig moeten weten wat zij moeten doen als mijn ICD het probleem niet in 6x het probleem oplost.
1
2

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Als u in de situatie komt dat u toch met een externe defibrillator geshockt moet worden, dan kan dat komen omdat de ICD niet goed functioneert, of omdat de ICD de ritmestoornis niet kan stoppen. Dit is gelukkig een zeer zeldzame situatie, maar het gebeurt.
Mijn antwoord is simpel: het is mogelijk dat de inwendige defibrillator (ICD) daardoor stuk gaat; daar moet u niet mee zitten, want dan zetten we er een nieuwe in. Uw leven is veel belangrijker.
Wel kun je het risico op schade aan de ICD beperken door de elektrode-plakkers op het borst-been en op de rug te plakken, en niet, zoals gebruikelijk, op het borstbeen en de linker flank (15 cm onder de linker oksel). Zo doen we het ook als mensen met een pacemaker een shock moeten krijgen, bijv om boezemfibrilleren te stoppen.

16:23 21/09/2014

Jan van Eijk

Het antwoord van Lukas Dekker kan ik beamen, bij de vervanging van mijn ICD kreeg ik voor de ingreep ook één elektrode-plakker op het borst-been en één op de rug.

14:16 23/09/2014