Het verschil tussen het mannen- en vrouwenhart | Forum

Terug

Forum

16:09 24/09/2014

Het verschil tussen het mannen- en vrouwenhart

Over de verschillen tussen mannen en vrouwen kunnen we oneindig lang praten. Dit verschil berust op de samenstelling van onze chromosomen ( XX en XY) en is terug te zien in het vermogen om kaart te lezen, in te parkeren of kleuren te zien. Er zijn oneinding veel verschillen tussen mannen en vrouwen, maar aan deze lijst mag nu ook de sterfte aan hart- en vaatziekten worden opgetekend. Zo overlijden er tegenwoordig meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Zorgwekkend
Hart- en vaatziekten worden nog steeds vaak gezien als een mannenkwaal. Dit is zorgwekkend omdat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Het hartinfarct wordt met name bij vrouwen nogal eens gemist, omdat de klachten vaak anders zijn dan bij mannen. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Soms worden symptonen toegeschreven aan de overgang en wordt niet aan hart- en vaatziekten gedacht.

Fijner en kleiner
Is het vrouwenhart nu zo anders dan het mannenhart? In grote lijnen niet. We hebben allemaal (met uitzondering van natuurlijk de mensen met een aangeboren hartafwijking) twee boezems, twee kamers en vier hartkleppen. Wel is het zo dat de kransslagaders van vrouwen over het algemeen wat fijner en kleiner zijn gebouwd. Ook is de binnenbekleding van de kransslagaders gevoeliger voor hormonen en stress. Bovendien is er een verschil in risicofactoren tussen mannen en vrouwen. Verder is ook uit onderzoek naar voren gekomen dat het proces van aderverkalking vaak anders verloopt. Bij vrouwen is er vaak een diffuus verspreide versmalling, tegenover een plaatselijke, ernstige vernauwing bij mannen.

Verschil in klachten
De risico’s voor hart- en vaatproblemen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, roken, een tekort aan beweging en te hoog cholesterol zijn voor man en vrouw gelijk. De gevolgen van sommige risicofactoren wegen echter veel zwaarder bij vrouwen dan bij mannen. Roken is de belangrijkste risicofactor bij vrouwen voor het krijgen van een hartinfarct voor het 50e levensjaar.
Daarnaast is er een verschil in uiting van klachten. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre) menstruele klachten.
We moeten nog veel meer onderzoek doen naar deze factoren en met name heel goed luisteren naar klachten. Goede communicatie, snelle diagnose, (preventieve) medicatie en nauwkeurige begeleiding is van essentieel belang.

Lees hier hetzelfde stuk in de Telegraaf. http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/23114768/__Het_verschil_tussen_het_mannen-_en_vrouwenhart__.html
0
1

Je moet Inloggen om te reageren

Tammo Niemeijer

Je zou ook kunnen zeggen dat vrouwen beter zijn in het metaboliseren van koolhydraten.http://youtu.be/ace2KgF9i48

22:45 04/10/2014