Wat is een beroerte? | Forum

Terug

Forum

15:35 29/09/2014

Wat is een beroerte?

Een beroerte is helaas een veelvoorkomende aandoening. In januari kwam de aandoening nog groot in het nieuws doordat Marco Borsato, wel gewaardeerd Nederlands zanger, werd getroffen door deze beroerte. Maar wat houdt een beroerte nou eigenlijk in?

De term beroerte wordt gebruikt om de gevolgen van een stoornis van de doorbloeding in de hersenen weer te geven, onze medische term is een “cerebrovasculair accident” (CVA). Dit kan worden onderverdeeld in een afsluiting van een bloedvat (herseninfarct), of een bloeding (bloedig CVA). Omdat onze hersenen afhankelijk zijn van een goede doorbloeding kunnen de gevolgen van een beroerte ernstig zijn. Verschijnselen van een beroerte zijn bijvoorbeeld een verlamming aan een lichaamszijde (hemiparese) , een verlies van spraakvermogen (afasie) of een gezichtsveldverlies; ook kunnen grote infarcten en hersenbloedingen tot de dood leiden. Hoewel de verschijnselen in het algemeen ernstig en blijvend zijn, komen ook kortdurende uitvalsverschijnselen voor, zoals bij een zogenaamde TIA, met uitvalsverschijnselen die binnen een tijd van 24 uur weer helemaal herstellen.

Als iemand met een beroerte vooral door een neuroloog (hersenspecialist) wordt behandeld, waarom houden wij ons als cardioloog dan ook hiermee bezig? Hiervoor zijn 2 redenen: (1) één van de belangrijkste oorzaken van een beroerte is hoge bloeddruk, en naast huisartsen en internisten houden wij ons actief bezig met het opsporen en behandelen van hoge bloeddruk, en (2), de oorsprong van een afsluiting van een hersenbloedvat kan in het hart gelegen zijn.

Het ontdekken en behandelen van hoge bloeddruk is moeilijk. Iemand met een verhoogde bloeddruk merkt hier meestal helemaal niets van, en als mensen zich goed voelen en nog geen klachten hebben, is het het moeilijk ze te motiveren hiervoor af te vallen en geneesmiddelen te gebruiken, zeker als er vaak langdurig meerdere geneesmiddelen nodig zijn om de bloeddruk goed te krijgen. Echter, hoge bloeddruk geeft niet alleen een grotere kans op een beroerte, het kan ook leiden tot hartfalen, hartritmestoornissen, slagaderverkalking (atherosclerose) en verslechtering van de nierfunctie.

In het hart kunnen bloedstolsels ontstaan, die kunnen losraken en via de bloedstroom naar de hersenen gaan en daar een herseninfarct veroorzaken. Oorzaken in het hart zijn vooral boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) en afwijkingen aan de hartkleppen, met name bij kunstkleppen. Om te voorkomen dat zulke stolsels in het hart ontstaan schrijven wij sommige van onze patiënten bloedverdunners voor. Deze term, bloedverdunners, klopt eigenlijk niet, omdat het bloed helemaal niet verdund wordt, maar specifiek het stollen van het bloed wordt tegengegaan door zulke middelen. Ik heb wel eens iemand gehad die hoopte voldoende “verdunning” van het bloed te verkrijgen, door wat meer te drinken, bij voorkeur alcoholische dranken…..

We hebben tegenwoordig keuze uit een groot aantal van deze “bloedverdunners”, middelen met grote verschillen in werkingsmechanisme, verschillen in doseringen en bijwerkingen. Het is belangrijk om te realiseren dat er voor de diverse middelen verschillende indicatiegebieden zijn. Het kan dus zijn dat een familielid of bekende een heel ander middel nodig heeft om een beroerte te voorkomen dan U zelf. Indien nodig, zal Uw cardioloog of neuroloog voor U het beste middel kiezen.
0
0

Je moet Inloggen om te reageren