Werk en stress, vaak een ongelukkig huwelijk. | Forum

Terug

Forum

18:08 07/10/2014

Werk en stress, vaak een ongelukkig huwelijk.

Iedereen zal het ongetwijfeld al eens mee hebben gemaakt of momenteel ervaren. Stress op of door je werk. Sommigen zeggen juist stress nodig te hebben om te kunnen presteren, bij anderen lijden de prestaties op het werk onder de stress.

Maar wat is stress nou eigenlijk en wat zijn de symptomen? Stress is in feite een reactie van het lichaam om je te beschermen tegen situaties in je (directe) omgeving. Dit kan zowel in acute/levensbedreigende situaties als gedurende een langere tijd (chronisch). Je lichaam reageert op een stressvolle situatie door hormonen, waaronder adrenaline en cortisol, af te geven. Deze hormonen zorgen er voor dat je alert, gefocust en energiek kunt zijn. In zo’n geval komt stress dus eigenlijk wel goed van pas!

Acute stress kan worden veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis in je omgeving, zoals bijvoorbeeld een ontslag, overlijden van een dierbare of een ruzie. Je lichaam schiet dan in de zogenaamde ‘’fright, fight and flight modus’’ en bereidt zich voor om alert te reageren op situaties in je omgeving.

Chronische stress is een aanslag op het lichaam en zorgt voor de belasting van verschillende orgaansystemen. Zo kan de bloeddruk verhoogd raken, de hartslag en ademfrequentie toenemen, het immuunsysteem onderdrukt raken en in de uitputtingsfase zelfs de gevoeligheid voor depressie doen toenemen.

Je lichaam is in staat gedurende een langere tijd met stress om te gaan, maar dat dit goed is voor jezelf is allerminst waar. Na verloop van tijd –en dat verschilt per persoon- komt men in de zogenaamde uitputtingsfase en komen meer symptomen naar voren. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld kampen met oververmoeidheid, verminderde mentale weerbaarheid/prikkelbaarheid en ziekte door een verminderd afweersysteem.

Lange tijd is onduidelijk gebleven op welke manier stress en hartziekten verband met elkaar hadden. De cortex (hersenschors) speelt hierbij een belangrijke rol. Stress wordt hier verwerkt, de cortex zorgt vervolgens voor extra hartbelasting en vise versa. Door deze extra hartbelasting kan men op den duur onder andere ritmestoornissen krijgen. Ook de zogenaamde ‘vrije radicalen’ worden onder invloed van stress meer aan het lichaam blootgesteld. Deze radicalen, moleculen met een ongepaard elektron, spelen een prominente rol in het veroorzaken van ‘vaatontstekingen’, met als gevolg het sneller ontwikkelen van vernauwingen in de slagaders (atherosclerose), waaronder ook in de kransslagaders van het hart. Over deze vrije radicalen zal ik in één van de volgende blogs opnieuw ingaan.

Werkdruk kan ook stress doen toenemen. Regelmatig een rustperiode inlassen of nee durven zeggen tegen taken die eigenlijk te veel zijn kan een manier zijn om stress te beperken. Studies hebben aangetoond dat stress bijdraagt aan hartaandoeningen, zoals ritmestoornissen, hartinfarcten en hartfalen. En zeg nou eerlijk, daar zitten we toch niet op te wachten?


Stefan Leus, co-assistent en student geneeskunde aan de Universiteit Maastricht


Bekijk hier een informatief filmpje over de ‘fright, flight and fight modus’: http://www.youtube.com/watch?v=FBnBTkcr6No

Alertheid en acute stress: http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/acute-stressmaakt-alert

Wat stress doet met je lichaam: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/125777-stressen-
de-gevolgen-van-stress.html
7
0

Je moet Inloggen om te reageren