Wintertijd, hart en bioritme | Forum

Terug

Forum

09:44 23/10/2014

Wintertijd, hart en bioritme

In de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober gaat de wintertijd weer in. De klok gaat één uur achteruit en dit betekend dat we dus een uurtje langer kunnen slapen. Meer dan 1,5 miljard mannen en vrouwen worden opnieuw blootgesteld aan de veranderingen die betrokken zijn bij
de winter. Ieder jaar veroorzaken de manipulaties met de wijzers van de klok – in de herfst een uur achteruit ,in de lente een uur vooruit– ongerief en ongemak, emotioneel en fysiek.

Organische horlogerie
In ons lichaam tikken tientallen klokken, een organische horlogerie die het ritme bepaalt in ons gestel. Deze klokken geven ons leven ritme en ze zijn niet zo gemakkelijk op een andere tijd te zetten als de klokken die we voor de wintertijd instellen. Ademhaling, bloeddruk, hartslag, hormoonafgifte, celdeling, slaap, stofwisseling, temperatuur – al deze processen hebben
hun eigen cyclus en bij sommige van deze biologische klokken duurt het wel een week voordat ze terug zijn in de cadans van de maatschappelijke tijd.

Grotere kans op hartaanval in januari en februari
Ergens halverwege de snelste en traagste cycli tikt de enige klok die we kunnen horen en voelen: het hart, een krachtig pompende spier waarvan het spannen en ontspannen gedirigeerd wordt door een zorgvuldig afgestelde verzameling chronometers. Inzicht in het ritme van deze natuurlijke klokken maakt het mogelijk pacemakers te ontwerpen; impulsgenerators die met prikkelstroompjes de maat slaan in een ontregeld hart. Zelf is het hart onderworpen aan diverse cycli. Dagelijks zo’n half uur voor we opstaan gaat de bloeddruk omhoog en klontert het bloed makkelijker samen. De bloedvaten van het hart passen zich daar met enige vertraging aan, wat kan resulteren in minder bloedtoevoer en – bij sommige hartpatiënten – pijn op de borst ofwel angina pectoris. De kans op een hartaanval is tussen acht en tien ‘s morgens twee keer zo groot als in de namiddag of avond. Hartaanvallen hebben ook een afgetekende jaarpiek in januari en februari.

Niet wakker blijven liggen
Dat uurtje extra slapen dit weekend doet ons goed. De consequenties van de zomertijd voor het hart zijn daarentegen niet altijd even gunstig. Uit onderzoek blijkt dat in de eerste drie dagen na het overgaan naar zomertijd significant meer hartinfarcten voorkomen dan normaal (toename van 5%).
Bij het overgaan naar de wintertijd komen op maandag (een dag na het verzetten van de klok) significant minder hartinfarcten voor (afname van 4%). Het betreft hier uiteraard de meest kwetsbaren met een al verhoogd risico op hart- en vaatziekten en het risico is te vergelijken met de kans op een infarct bij het kijken naar een spannende voetbalwedstrijd. Als ik u was zou ik er omwille van uw gezondheid maar niet wakker van gaan liggen.

En vergeet niet om zaterdag 25 oktober de klok een uurtje achteruit te zetten.

Geschreven door: Dr. Janneke Wittekoek
7
1

Je moet Inloggen om te reageren

Jiro

Bedankt voor deze uitleg. Dit bioritme van bloeddruk, bloedvaten en hart kan wel een mooie verklaring zijn daarvoor dat ik s'morgens mij minder goed voel en dat het in de loop van de dag steeds beter gaat. Ik knap s'morgens meestal weer heel snel af en pas na een tot twee uur stabiliseert het zich.

11:55 23/10/2014