Coronaire spasmen | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

10:34 05/11/2014

Coronaire spasmen

Na een hartcatheterisatie in september jl. werd vernauwing van 1 kransslagader geconstateerd van 90%, de andere waren schoon en werd er een afspraak gemaakt voor dotteren en plaatsen van een stent. Er was toen al discussie tussen mijn eigen cardioloog en de interventiecardioloog over het wel of niet plaatsen van een stent, er waren toen al twijfels bij de interventiecardioloog. Dat werd mij door mijn eigen cardioloog ook verteld, maar hij was van mening dat er toch een stent geplaatst moest worden. Tijdens de 2e catheterisatie in oktober jl. constateerde de interventiecardioloog dat tijdens het inspuiten van een medicijn om het hart te foppen de doorgang voor 90% open was, dus stent plaatsen vond hij niet nodig. Er was nauwelijks verkalking te zien. Diagnose coronaire spasmen veroorzaakt omdat de bewuste kransslagader niet in een goede conditie is door veroudering en er een deukje zit, die spasmen oproept (?) en dan dichtgedrukt wordt. Met diverse bloeddrukverlagers, vaatverwijders en een cholesterolverlager werd ik naar huis gestuurd met een controle afspraak over een half jaar en als dan alles goed is hoef ik niet meer bij de cardioloog terug te komen en moet mijn huisarts mij controleren en medicijnen voorschrijven. Op mijn vraag of in de bewuste ader niet een stent geplaatst kan worden, zodat deze door de spasmen niet dichtgedrukt kan worden kreeg ik geen antwoord. De klachten zoals voor de catheterisaties zijn nog dezelfde namelijk regelmatig kortademig (het gevoel niet achter de adem te komen). Een second opinion vind ik nog een brug te ver. Graag zou ik willen weten of in andere ziekenhuizen wel een stent geplaatst wordt. De officiele diagnose kreeg ik van mijn huisarts te horen, t.w. Pilz Metal Angina Pectoris.
0
8

Je moet Inloggen om te reageren

Pim Tonino

Deze vraag komt vaker terug binnen dit forum en ook op de cardiologische polikliniek. En dat komt met name omdat het een lastig te behandelen ziektebeeld is en eigenlijk ook omdat we er nog niet alles van begrijpen.

Laten we beginnen met wat we wel weten. Je huisarts heeft de diagnose ‘Prinzmetal’ angina pectoris aan je uitgelegd. Dat betekent dat er sprake is van aanvalsgewijze verkramping (spasme) van de kransslagader, waardoor de bloedtoevoer naar het hart tijdelijk minder is en er klachten van pijn of druk op de borst op kunnen treden. Het is een diagnose die we over het algemeen pas kunnen stellen als andere oorzaken zijn uitgesloten. Zo dient er bijvoorbeeld uitgesloten te worden dat er sprake is van een belangrijke vernauwing in de kransslagader (zoals bij jou ook gedaan). De spasme ontstaat doordat de binnenste laag van de kransslagader beschadigd is en daardoor onvoldoende stofjes af kan geven om het vat mooi wijd open te houden. Eerste behandeling bestaat dan ook uit vaatverslappers (zoals calciumantagonisten) en medicatie die verdere beschadiging van het de kransslagader tegengaat (statine, ace-remmer). Als dat niet werkt kan er over gegaan worden tot ingrijpendere behandelingen als het plaatsen van een stent, maar de ervaringen met dat soort behandelingen zijn zeer wisselend en geven geen garantie tot succes. Je behandelt immers maar 1 plek met zo'n stent, terwijl de spasme ook op andere plekken kan optrden. Daarnaast is een dotterbehandeling ook niet risicoloos.

Succes!

09:57 07/11/2014

Marianne van Dongen

Beste Pim Tonino,

Veel dank voor de snelle reactie. Nu begrijp ik het beter. Van dat stofje heeft niemand mij iets verteld.

Hartelijke groet van Marianne

14:02 08/11/2014

Marianne van Dongen

Beste Pim, Nog een vraag. Ik kreeg inderdaad een zak medicijnen naar huis na de diagnose, zoals vaatverwijders, statines en bloeddrukverlagers. Ik vroeg aan mijn cardioloog hoe lang het zou duren wanneer deze medicijnen zouden aanslaan en de klachten verminderen en kreeg als antwoord reken maar op een half jaar. Is dat ook uw mening? Contact met mijn cardioloog loopt altijd via zijn secretaresse en v.v. en dat is lastig communiceren.

16:02 08/11/2014

Pim Tonino

Beste Marianne,

Dat kan inderdaad zo'n tijd in beslag nemen. Deel medicijnen is gericht op klachtenvermindering, maar ander deel op verbetering van de binnenkant van je bloedvaten en dat laatste heeft tijd nodig.

15:11 09/11/2014

Marianne van Dongen

Beste Pim,
Wat fijn dat je zo snel reageert en alles zo duidelijk uitlegt. Heel blij mee!
groet van Marianne

17:12 09/11/2014

  • meer