Prinzmetal angina pectoris/coronaire vaatspasmen | Forum

Terug

Forum

13:10 23/11/2014

Prinzmetal angina pectoris/coronaire vaatspasmen

Vorige maand kreeg ik, vrouw van 60 jr, nooit gerookt, nooit alcohol gedronken, altijd gezond geleefd met veel beweging en geen overgewicht - na 2 hartcatheterisaties de diagnose coronaire spasmen, c.q. Prinzmetal angina pectoris in 1 hartkransslagader, de andere waren normaal. Ik slik sinds 2 maanden een betablokker, vaatverwijders, statine en bloeddrukverlagers. Volgens mijn cardioloog duurt het wel een half jaar voor de klachten verminderen . Mijn klachten zijn dagenlang regelmatig kortademig, druk (geen pijn) op de borst, het gevoel niet achter de adem te komen en af en toe een onregelmatige hartslag, ik neem aan dat dit gebeurt tijdens zo'n spasme. Het maakt dan niet uit of ik in rust of in beweging ben. Er zijn ook periodes dat ik geen klachten heb en veel energie heb, loop dan een uur langs het strand en heb daarna nog veel energie over, kan dan normaal ademen en diep inademen. Ik ken niemand die deze diagnose heeft en zou heel graag ervaringen van lotgenoten willen lezen. Zou ook graag willen weten welke medicijnen zij hiervoor hebben gekregen. Volgens mijn cardioloog heeft dotteren geen zin omdat na het plaatsen van een stent de spasmen op een andere plaats kunnen optreden.
7
9

Je moet Inloggen om te reageren

Cassandra Hoorn

Bedankt voor je verhaal. Hopelijk reageren er andere hart.volgers op met hun ervaringen.

16:40 16/01/2015

Cassandra Hoorn

Ik zie zojuist dat er ook andere discussies lopen mbt coronaire spasmen. Misschien is het een idee om daarbij aan te sluiten?

16:42 16/01/2015

Hanneke Enkelaar-Kruiger

Ik gebruik Monocedocard en dat helpt erg goed, ik weet pas sinds gisteren dat ik deze ziekte heb, ze konden er niet achter komen. Maar ik heb dezelfde symptomen. Heb hartkatheterisatie gehad( ivm druk op de borst en omdat monocedord helpt), daarop was niets te zien, mocht stoppen met de monocedocard, klachten kwamen weer des te heviger terug, vooral vroeg in de morgen en kortademig. Ben na vier dagen weer begonnen,voelde gelijk verschil en na een week zijn de klachten bijna verdwenen.

12:13 20/03/2015

Maria Van Eijck

Beste, In uw stuk komt de diagnose prinzmetal klachten naar voren en de vraag waarom en geen stent geplaatst is. Prinzmetal is het gevolg van een spasme (krampachtige samentrekking) van een van de grote kransslagaders op het hartoppervlak. De pijn treed vaak ook op in rust en niet bij inspanning zoals we bij aderverkalking zien. Daarbij worden ook veranderingen op het hartfilmpje waargenomen. Bij aderverkalking gaat het om een verstopping van het vat en bij prinzmetal gaat het om een spasme van het vat. Vandaar ook dat een stent geen nut heeft om te zetten.

10:54 30/03/2015

Margreeth Eveleens

Mag ik vragen waarom u gecatheriseerd werd? De klachten die u had heb ik nl ook. Geen pijn maar drukkend. Daarbij dissy, futloos, met warmte dikke voeten, opgeblazen gevoel, en alles in rust, niet als ik sport ofzo. In 2014 had ik deze klachten voor et eerst en werd met spoed opgenomen. Het hartfilmpje was nl. zeer onregelmatig. Alle testen en het fietsen was verder ok dus weer naar huis. De klachten komen regelmatig terug en vandaag de hele dag. Het maakt me angstig want het voelt niet goed. Ik probeer door diep te ademen me beter te voelen.

20:39 28/08/2016

  • meer