DE STILLE MOORDENAAR DIE DIABETES HEET (DEEL 2) | Forum

Terug

Forum

10:34 27/11/2014

DE STILLE MOORDENAAR DIE DIABETES HEET (DEEL 2)

Langer bestaande hoge glucosewaarde kan infecties, jeuk en slecht helende wondjes veroorzaken. Enerzijds is ons afweersysteem door een hogere glucosewaarde verminderd, anderzijds vinden bacteriën een hoge glucosewaarde in bijvoorbeeld de urine een heerlijk klimaat om te groeien en dus infecties te veroorzaken.

Diabetes is een stofwisselingsziekte, maar tegelijkertijd zou je het ook een vaatziekte kunnen
noemen. Diabetes heeft op de lange termijn namelijk een uitwerking op de vaten. Het wordt samen met roken, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol gerekend tot de ‘cardiovasculaire risicofactoren’. Het veroorzaakt de eerder beschreven atherosclerose. Niet alleen in het hart, maar ook in de ogen, nieren, zenuwen en voeten.

Kleinere bloedvaatjes in het lichaam raken beschadigd waardoor de doorbloeding in de uiteinden van het lichaam wordt verminderd (en wondjes dus minder goed helen). Ook zenuwuiteinden raken beschadigd waardoor je bijvoorbeeld minder snel merkt dat je een wondje hebt aan je voet (diabetische neuropathie).

De kleine bloedvaten in je nieren ondervinden ook hinder van atherosclerose, waardoor er op
langere termijn nierfunctiestoornissen kunnen ontstaan (diabetische nefropathie). Ook je zicht kan verminderen door aantasting van het netvlies (diabetische retinopathie). Al deze beschreven lange termijnklachten ontdek je pas als het eigenlijk al te laat is. Je lichaam is
onherstelbaar beschadigd door onze vijand die diabetes heet.

Door tijdig herkennen van klachten en het behandelen van de ziekte (medicatie en/of voeding en verbeteren van leefstijl) speelt hier een ontzettend belangrijke rol in. Door het goed reguleren van de bloedglucose kan het proces van beschadigingen door diabetes worden vertraagd of zelfs stil worden gezet.

Kun je van diabetes genezen? Het antwoord hierop kan ik deels beantwoorden met ja. Mensen die een lichte vorm van diabetes hebben kunnen door het aanpassen van hun leefstijl en voeding hun bloedglucose onder controle krijgen zonder daarbij gebruik te hoeven maken van tabletten of insuline-injecties.

Veel sterfgevallen zijn het gevolg van complicaties van diabetes, waarbij diabetes in het verleden vaak niet als doodsoorzaak werd geregistreerd. Hierdoor vallen de daadwerkelijke sterftecijfers als gevolg van diabetes lager uit dan dat ze daadwerkelijk zijn. In 2011 overleden er 2800 mensen aan diabetes als geregistreerde primaire doodsoorzaak. Nog veel meer mensen overleden aan een andere directe doodsoorzaak, maar waaraan diabetes een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Kortom, deze stille moordenaar pleegt (zonder dat we ons daar bewust van zijn) een aanslag op ons lichaam. Door bewust te leven kunt u diabetes voorkomen of een halt toeroepen.

Uitleg diabetes: http://www.youtube.com/watch?v=RUMuhvZqKCo

Stefan Leus, co-assistent en student geneeskunde Universiteit Maastricht
1
0

Je moet Inloggen om te reageren