verkalking hartklep | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

13:37 11/12/2014

verkalking hartklep

ik heb een licht verkalkte hartklep maar nog niet ernstig genoeg voor een hartklep operatie.
Wat kan ik doen om verdere verkalking te voorkomen?
1
2

Je moet Inloggen om te reageren

Pim Tonino

Verkalking van de aortaklep (een 3-slippige klep die zich bevindt tussen het hart en de grote lichaamsslagader) komt bij 1 op de 4 mensen boven de 65 jaar voor. Als de verkalking toeneemt kan dat uiteindelijk leiden tot een vernauwing van de aortaklep. Mensen met een ernstig vernauwde aortaklep en klachten (duizeligheid, flauwvallen, kortademigheid, pijn op de borst) komen in aanmerking voor een nieuwe klep middels open hart operatie of via een katheter.
Het is eigenlijk niet goed te voorspellen bij wie de verkalking toe zal nemen in de loop van de jaren. We weten dat zaken als hoge bloeddruk en suikerziekte, net als bij kransslagadervernauwing, een verhoogd risico geven op verdere verkalking en vernauwing van de klep. Bij het verlagen van het risico op kransslagadervernauwing zijn cholesterolverlagers dan ook zeer effectief, maar helaas is dat niet het geval bij aortaklepverkalking. Grote onderzoeken als de SEAS studie en ASTRONOMER studie uit 2010 hebben geen enkel nuttig effect gevonden van dit soort medicijnen in het voorkomen van verdere verkalking van de aortaklep. Het korte antwoord is dus dat er tot op heden nog geen medicatie is die verdere verkalking kan voorkomen. Ook qua leefstijladvies kan ik je geen specifieke maatregelen aanbevelen anders dan de algemene maatregel om gezond te leven (weinig zout, bewegen, op normaal gewicht blijven, niet roken etc). Succes!

21:13 12/12/2014

Pietje

Mijn Pa is eind april opgenomen geweest in het Antonius ivm lekkende aorta klep. Na de ingreep via de lies is de nieuwe klep alleen maar meer gaan lekken door verkalking. Ook na tweede ingreep lukte het niet de lek te dichten. Eind juni laatste poging gedaan om met een soort propjes het lekken te dichten hetgeen voor 50% is gelukt. Uiteindelijk is Pa op 27 juni overleden door een hartstilstand, toch nog onverwachts. Hart kon het rondpompen niet goed meer aan en nieren kregen daardoor ook veel te lijden. Tevens veel vocht vast houden. Al met al een bittere pil voor de familie. het blijft nog moeilijk het te accepteren.

13:44 05/07/2016