Oorzaak coronaire spasmen | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

11:21 29/12/2014

Oorzaak coronaire spasmen

Ik, vrouw van 60 jr, normaal gewicht, nooit gerookt of alcohol gebruikt, kreeg dit jaar na 2 hartcatheterisaties de diagnose coronaire spasmen van 1 hartkransslagader. Er zijn geen vernauwingen geconstateerd. Ik gebruik sinds een paar maanden bloeddrukverlagers, vaatverwijders, cholesterolverlager en Ascal. Over de oorzaak is niet veel bekend.
Op de website van de Nederlandse Hartstichting las ik dit. “Onderzoekers vermoeden als oorzaak een laag gehalte aan stikstofoxide(NO) in het bloed. NO helpt ontspannen van spiercellen in de vaatwand. Bij laag NO trekken spiercellen samen en vernauwen het bloedvat”.
Ik zou graag willen weten hoe een cardioloog hierover denkt. Zijn er medicijnen die het NO kan verhogen in het bloed? Alvast veel dank voor een reactie.
2
13

Je moet Inloggen om te reageren

Hans Post

Dat is een goede, maar ook een ingewikkelde vraag.
Spasme (kramp) van een kransslagader treedt op a.g.v. (plaatselijke) overgevoeligheid van het laagje spierweefsel dat zich in de wand van het bloedvat bevindt. De oorzaak van dit verschijnsel is complex en niet geheel opgehelderd. We denken dat er verschillende mechanismen bestaan waardoor deze plaatselijke hyper-reactie van spierweefsel in de wand ontstaat:
- storingen in dat deel van ons zenuwstelsel dat de onbewust plaatsvindende functies in het lichaam (zoals hartslag en bloeddruk) regelt
- storingen in de functie van het laagje cellen waarmee de bloedvaten van binnen bekleed zijn (de cellen die o.a. NO produceren)
Er zijn zeker medicijnen voor. Een preparaat dat we vaak voorschrijven voor deze klacht is een nitraat: dit wordt in de bloedvatwand omgezet in NO en verhoogt dus inderdaad plaatselijk de NO concentratie. Het in Nederland meest voorgeschreven nitraat is isosorbidemononitraat. Mogelijk gebruikt u dit middel al (als ‘vaatverwijder’).
Uw cardioloog kan u er meer over vertellen.

14:18 05/01/2015

Marianne van Dongen

Beste Hans Post, Veel dank voor uw heldere uitleg. Ik slik inderdaad sinds een paar maanden Promocard 30 mg, daarnaast Amlodipine, Perindopril, een betablokker, Ascal en Pantoprazol.
Ook kreeg ik 4 maanden geleden Simvastatine voorgeschreven, een cholesterolverlager die ik amper heb geslikt i.v.m. de heftige bijwerkingen die ik kreeg. Om die reden schreef mijn cardioloog Crestor voor, maar ik kreeg dezelfde vervelende bijwerkingen, waarbij normaal functioneren niet meer mogelijk was. Begin van elk jaar krijg ik van mijn huisarts een zgn. APK keuring waarbij ook mijn cholesterol wordt gemeten. Begin 2014 was het allemaal net tot de grens. Daarna is er niet meer gemeten. Omdat ik i.o.m. mijn cardioloog steeds moest stoppen met de cholesterolverlagers ben ik op eigen initiatief een cholesterolarm dieet gaan volgen, veel bewegen deed en doe ik al. Twee weken geleden is mijn cholesterol opnieuw gemeten door de huisarts en de uitslag was goed.
HDL 1.5, LDL 1.6 en Trichliceride 1.0, totaalscore 3.5. Deze uitslag heeft niets te maken met het slikken van de cholesterolverlagers want die heb ik de afgelopen maanden hooguit 3 weken geslikt. De uitslag heb ik doorgeven aan de secretaresse van mijn cardioloog en gevraagd of het veilig is geen cholesterolverlagers meer te slikken. Zij zou dit doorgeven, maar ik heb niets meer gehoord. Ik had ook het idee dat ze mij een zeur vond. Rechtstreeks contact zowel telefonisch als per email met mijn cardioloog is niet mogelijk.Wat is uw mening over het stoppen van de cholesterolverlager? Uiteraard ga ik door met mijn gezonde levensstijl en wil i.o.m. mijn huisarts regelmatig de waarden laten controleren. Met excuses voor dit lange verhaal!

13:29 18/01/2015

Marianne van Dongen

Beste dr Hans Post of collega, Inmiddels heb ik van u een bevredigend antwoord ontvangen over het gebruik van statines. Fijn dat dat niet meer nodig is. I.v.m. de diagnose coronaire spasmen had mijn cardioloog mij opgegeven voor hartrevalidatie en ik heb inmiddels 4 weken achter de rug (3x per week) en dat gaat heel goed. Mijn conditie is ook zeer vooruit gegaan is gebleken. Voor elke sessie wordt door de cardiofysiotherapeut gevraagd hoe het met je gaat, zoals ook vorige week maandag. Sinds de dag daarvoor voelde en hoorde ik mijn hart constant nogal luid kloppen/bonzen, in rust nam dat wat af maar zodra ik opstond begon het weer en af en toe kreeg ik het heel warm korte tijd. Ik heb dat toen aangegeven en men maakte zich op de revalidatie daarover zorgen. De volgende dag dinsdag heb ik mijn cardioloog gebeld en kon gelijk terecht. Het hartfilmpje was goed en ik deed mijn verhaal. Mijn cardioloog gaf als oplossing de dosis Nebivolol 3,75 mg te verlagen naar 2,5 mg. Dit is nu een week geleden en ik merk geen verbetering, gisteren had ik ook in rust ca. 15 min het hartbonzen. Naast de Nebivol slik ik dagelijks sinds een paar maanden Promocard 30 mg, Amlodipine 5 mg, Pantoprazol 40 mg, Ascal 100 mg en Perindopril 4 mg. Ik had een controle afspraak staan in april a.s. en mijn cardioloog vond dat deze verplaatst kon worden naar oktober a.s. In oktober 2014 is middels bloedonderzoek de schildklierfunctie getest en die was goed dus daar ligt het niet aan. Mijn cardioloog had het ook over dat mijn lichaam went aan medicijnen en adrenaline maakt (?). Al met al ben ik nog niet veel wijzer geworden en maak mij wel wat zorgen hierover. Zou het kunnen dat mijn huidige medicatie te sterk werkt o.i.d.? Ik kijk uit naar uw reactie en advies en alvast veel dank weer!
Met vriendelijke groet,
Marianne van Dongen

16:03 16/02/2015

Marianne van Dongen

Beste dr Hans Post,
Nog een aanvulling. Het hartritme blijft normaal en mijn bloeddruk is goed 115/73.

16:11 16/02/2015

Hans Post

Het voelen bonzen van het hart terwijl het hartritme en de bloeddruk goed zijn duidt meestal niet op een hartziekte. Uw cardioloog heeft waarschijnlijk in de afgelopen periode een echocardiogram gemaakt om structurele afwijkingen aan de hartspier en de kleppen uit te sluiten. Ook de schildklierfunctie was normaal, schrijft u. In dat geval hoeft u zich over deze klacht geen zorgen te maken. Wel is het altijd belangrijk uw eigen cardioloog van uw klachten op de hoogte te houden omdat hij/zij al uw gegevens kent en ik via dit forum slechts algemene vragen kan beantwoorden.

10:15 26/02/2015

  • meer