Relatie extrasystolen & boezemfibrillatie | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

16:10 07/01/2015

Relatie extrasystolen & boezemfibrillatie

Is er een relatie tussen onschuldige extrasystolen en boezemfibrillatie?
m.a.w. kunnen extrasystolen op een dag evolueren naar boezemfibrillatie?
2
14

Je moet Inloggen om te reageren

Lukas Dekker

Overslagen kunnen uit de hartboezems of uit de hartkamers komen. Als de overslagen uit de hartboezem komen, dan kan dan inderdaad evolueren naar boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren begint vaak met een overslag.
Er wordt gespeculeerd of overslagen uit de hartkamer ook tot boezemfibrilleren zouden kunnen leiden. Daar kunnen theoretische overwegingen voor zijn, maar in de praktijk (op Holters, bijvoorbeeld) zie je vrijwel altijd dat er vele boezem-overslagen zijn (en niet kamer-overslagen) en dan boezemfibrilleren onstaat.
Echter, je kunt echt niet zeggen dat iedereen met overslagen ook boezemfibrilleren krijgt of dat iedereen met boezemfibrilleren ook overslagen heeft. De werkelijkheid is complex.

16:37 07/01/2015

Jolien Claey

Dit vind ik verontrustend. Betekent dit dat ik (als persoon met “onschuldige” VES) meer kans maak om later boezemfibrilleren te ontwikkelen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

17:43 07/01/2015

Jess Ijmker

Hallo ik ben een vrouw van 49 jaar en al jaren last van zowel een hele snelle hartslag 240 en overslagen sinds 1 jaar. Ik heb de spierziekte Myasthenia Gravis. En mis mijn eierstokken en baarmoeder al jong weg gehaald) 36 jaar . Dus al jaren in de overgang. Nu heb ik alle dagen flinke overslagen ( VES) die soms overgaan in de hele snelle. Betablokkers kan nik niet verdragen inverband met de spierziekte. Maar ik wordt zo onzeker en bang van de overslagen. Een catheterisatie gehad jaren geleden niks aan de hand lastig en ik moet er mee leren leven. Dit laatste is fijn gezegd ik wordt echt paniekerig. Nu wil de arts een reveal plaatsen. En zo de ritme stoorinissen in kaart brengen,.Ook is een ablatie voor gesteld maar nu hoor ik dat het , heel vaak over moet. En erg pijnlijk is. Ik zou dan heel graag onder narcose willen en in een ziekenhuis die gespecialiseerd is, hier in. Wat moet ik nu? De arts heeft nu verapamil voor gesteld maar ook in deze bijsluiter staat MG verergerd. Ik ben zo langzamer hand ten einde raad. Ik slik omeprazol een acetecyl bloedverdunners. Mijn klachten zijn moe, en misselijk , duizelig als mijn hart de hele dag overslaat. En mijn T4 waarde was 4.4 te hoog maar TSH was goed. wie kan me helpen.. ik wordt gek van de angst als het hart zo onregelmatig bonkt.

14:00 12/01/2015

wubbo-elsinga

Hallo Jess,

De ves zijn inderdaad heel vervelend maar ongevaarlijk(heb ze zelf ook de hele dag door, vooral van die harde oef!)
De ritmestoornis van 240 heb ikzelf gelukkig nooit gehad (200 max) maar is zeeeer beangstigend (ik vond die 200 al erg genoeg).
Ik heb zelf 2 ablaties gehad in het mcl en dit was beide keren met een roes.
Je merkt nadat de 2 spuiten voor verdoving zijn geplaatst (helaas wel pijnlijk zoals je ondervonden hebt) van de hele verdere procedure niks meer als je 1 maal de roes hebt gekregen en kom je rustig weer bij in de kamer.
Je kunt dit van te voren gewoon aangeven en desnoods vraag je nog een kalmeringspil voor de operatie.
Dat de ablatie vaak over moet, dat kan, maar ik heb er 2 gehad en tot nu toe gaat het goed (ik heb de laatste juni 2014 gehad). Proberen kan nooit kwaad met een reveaal je wordt er sowieso een stuk wijzer van en als de ablatie dan een optie is dan zou ik er voor gaan.
Hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes Wubbo

17:58 12/01/2015

Tammo Niemeijer

Ik begrijp de twijfel om een direct verband tussen deze twee te leggen. Toch wil ik aangeven extrasystolen bij mij de belangrijkste indicatie waren voor plaatsing van een ICD, wetende dat ik verhoogd risico op kamerfibrileren heb, vanwege een genmutatie. Dat is wel iets anders dan boezemfibrileren, dat wel.
Overigens; in november 2013 was 5% van mijn hartslagen een extrasystool (volgens meting van de ICD). Februari 2014 ben ik gestart met ‘low carb paleo’ (een voedingsrichtlijn). April 2014 had ik nog maar 1,2% extrasystolen. November 2014 0% extrasystolen! Ik heb ze nog wel, maar ik kan rustig zeggen dat de indicatie voor een ICD is komen te vervallen. Of ik hem weer laat verwijderen? Misschien wel, wanneer de accu leeg is…?
Voeding maakt geen verschil, is kwakzalverij? Kun je zeggen, maar mijn metingen zijn een feit en ik ben er maar wat blij mee, naast mijn andere gezondheidsverbeteringen. Daarnaast ben ik inmiddels redelijk op de hoogte van het fysische proces, maar dat leg ik een andere keer nog wel eens uit.

22:41 12/01/2015

  • meer