Cholesterol, wel of niet goed voor je? | Forum

Terug

Forum

13:26 10/01/2015

Cholesterol, wel of niet goed voor je?

Beste lezers,

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar in hopelijk goede gezondheid!
Ongetwijfeld hebben we deze feestdagen allemaal meer gegeten dan nodig was voor ons en zijn velen van ons zelfs bang een bezoek te brengen aan de weegschaal. Extra kilo’s nemen vanzelfsprekend meer risico’s met zich mee, waarvan ik er deze week één met jullie wil bespreken. Deze week gaat het over het cholesterol, het stofje waar we vaak niets van merken tot het moment dat het al schade heeft aangericht.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Dit hebben we namelijk nodig voor de aanmaak van onze eigen cellen, van gal en hormonen.

Om cholesterol in ons lichaam te vervoeren en te gebruiken dient het verpakt te worden. Dit gebeurt door zogenaamde lipoproteïnen. 2 van deze soorten ‘verpakkingen’ zijn LDL en HDL. LDL is een lage dichtheid lipoproteïne (Low Density Lipoproteins) en HDL heeft een wat hogere dichtheid (High Density Lipoproteins).

Uitgerekend het LDL-cholesterol is de ‘slechte vorm’ van het cholesterol. Bij een overtollige aanwezigheid gaat het zich opstapelen in de vaatwand met als uiteindelijk resultaat dat je (slag)aders steeds verder vernauwd raken en je een verhoogde kans hebt op bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct. Belangrijk is dus ook om hier niet te veel van in het lichaam hebben!

Het HDL-cholesterol is het ‘goede cholesterol’. Het vervoert overtollig cholesterol naar de lever om daar te laten afbreken of te gebruiken als nieuwe bouwstenen voor het lichaam.

Nu hoor ik u hardop denken: waarin zit dan het LDL- en het HDL-cholesterol?
Het is belangrijk matig te zijn met verzadigd vet, orgaanvlees, paling, garnalen en eieren. Het voedingscentrum geeft bijvoorbeeld het advies maximaal 3 eieren per week te eten.
Het beperken van verzadigd vet kan bijvoorbeeld door:
- magere varianten van voedingsmiddelen (magere melk, yoghurt, vlees, vleeswaren, 20+ of 30+ kaas)
- Vaste bak- en braadvetten, harde margarines en hard frituurvet vervangen door halvarine en vloeibare boters
- Vanzelfsprekend minder snacks, gebak, koek en chocolade

Voor meer informatie over een gezonde voedingswijze verwijs ik u graag door naar de website van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Welke waarden van cholesterol zijn goed voor u? Een LDL-cholesterol wil een dokter graag onder de 2.5 mmol/l en is te hoog wanneer deze boven de 3.5 komt.
Het HDL-cholesterol, het cholesterol dat we dus goed kunnen gebruiken mag niet onder 0.9 mmol/l komen. Daarnaast is het belangrijk een goede ‘ratio’ tussen deze 2 te hebben. Dit is het totale cholesterol gedeeld door het HDL-cholesterol en deze waarde moet het liefst onder de 5 zijn.

Wat ik u hier mee duidelijk wou maken is dat LDL-cholesterol de minst prettige vorm van cholesterol is en dat deze (onder andere) door een aanpassing van de levensstijl kan worden aangepakt. Daarnaast is elke dag minimaal 30 minuten bewegen een perfecte manier om uw vethuishouding aan te pakken.

Denk niet dat u met een pilletje ‘voor de verlaging van het cholesterol’ al geholpen bent, want de meeste van deze middelen beperken alleen de aanmaak van het cholesterol.

Informatieve video over cholesterol: https://www.youtube.com/watch?v=Hon8SaAK2CE

Stefan Leus, co-assistent en student geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.
1
5

Je moet Inloggen om te reageren

Koen Junggeburth

Wat als het triglyceride gehalte te hoog is?
Dit hangt vaak ook samen met te hoog cholesterol.

18:05 12/01/2015

Ruud van den Berg

Wel jammer dat in dit bericht niet wordt ingegaan op de discussie op dit moment of dit hele verhaal wel waar is.
Kassa-tv heeft hier enkele jaren geleden al uitgebreid aandacht aan besteed met ondersteuning van doctoren die met onderzoek de hele gang rondom de angst die ons wordt aangepraat wel betwijfelen.
Als hartpatient krijg je standaard de cholesterolverlager in je pakketje medicijnen. Er wordt niet gekeken of je het eigenlijk wel nodig hebt. Het medicijn, meestal Simvastatine, is een onderdeel van de ‘golden five’ die de ziekenhuizen iedereen voorschrijven onder dwang van de farmaceutische industrie en de zorgverzekering. Als zij zich hier niet aan houden heeft dit financiële gevolgen.
Als het nu om een ‘baat het niet dan schaad het niet’ pilletje gaat is het geen punt. Echter dit medicijn heeft een lijst bijwerkingen, die in sommige gevallen patiënten met ernstige spierproblemen achterlaten, buiten de rest van de problemen met deze pillen. Je kunt het allemaal op internet nazoeken en zou het ook moeten doen als je klachten hebt die je niet had vóór die pillen.
Dan wilde ik toch ook even vermelden dat de Hartstichting flink gesponsord wordt door de producent van de cholesterol verlagende vetten, waardoor de aanbevelingen van die stichting twijfelachtig zijn.
Het is diep triest dat de industrie jouw medicijnen bepaalt, maar helaas is het wel zo.
Probeer dat maar eens bij je cardioloog in je 10 minutengesprekje per 3 maanden aan de orde te brengen.
Ik weet als patient hoe het zit, omdat ik het niet pikte, en internet gebruikte, en inmiddels andere medicijnen heb gekregen.
Ruud

19:06 12/01/2015

Aad-spaargaren

Hallo Ruud,
Wil je ook aangeven welke medicijnen je nu gekregen hebt tegen te hoog Cholesterol?

22:23 12/01/2015

aabc123nm

cholesterol hypothese : contradictio in terminis??
Er is geen rechtsdraaiend goed cholesterol en geen sinister tweelingbroertje met de bijnaam slecht cholesterol . Waar gaat die terminologie dan over?Waar slaat het allemaal op? En waarom kun je geen cholesterolgehalte hebben?Cholesterol lost niet op in water; het lost dus ook niet op in bloed. Daarom moet het door het lichaam worden vervoerd in klein transportmolecuul ,beter bekend als een lipoproteine. Een andere substantie die niet in bloed kan oplossen ,is vet. Vetten reizen daarom ook mee in een lipoproteine. AHA! Er is dus een verband tussen vet en cholesterol ! Eh, ja. Vetten/triglyceriden en cholesterol zijn medepassagiers aan boord van lipoproteinen. Ze gaan met dezelfde bus naar het werk. Hou de gedachte even vast en werp haar daarna in de prullenmand. Hij leidt namelijk nergens toe. Er zijn diverse verschillende lipoproteinen. De grootste heet geen lipoproteine, maar chylomicron. Zoals het meeste in de mesjogge wereld van hart en vaatziekten, lijkt ook de terminologie vooral te zijn bedacht om de zaak mistig en ondoorgrondelijk te maken. Een chylomicron is een lipoproteine,maar natuurlijk wordt het geen lipoproteine genoemd. Dat zou veel te makkelijk zijn. Goed. Deze specifieke lipoproteine wordt samengesteld in de darm. Na de maaltijd wordt het gevuld met triglyceriden (vet) en met een relatief kleine hoeveelheid cholesterol. Vervolgens reist het chylomicron rechtstreeks naar de vetcellen, zonder onderweg eest de lever aan te doen. In de vetcel worden de triglyceriden uit het cholymicron gezogen,waarna het verschrompelde overblijfsel snel door de lever uit de bleodbaan wordt gevist. Een stapje kleiner dan een chylomicron is een lipoproteine dat betekend staat als : Very Low Density Lipoproteine (VLDL) VLDL"'S worden zowel in de darm als in de lever gemaakt. Om de verwarring nog groter te maken: VLdl,s worden gewoonlijk triglyceriden genoemd. Wie weet bent u al eens geconfronteerd met uw triglyceridengehalte ( een relatief nieuwe bloedwaarde om mensen de stuipen mee op het lijf te jagen). Nog een beetje kleiner is het Intermediate Density Lipoprotein (IDL) . Dit ontstaat als een vldl triglyceriden afgeeft aan vetcellen en daarbij krimpt. Tot nog toe lijkt de wereld te zijn gespaard voor de verschrikkingen van het IDL -gehalte. Al;s ook het IDL vet afgeeft en slinkt,wordt het een LOW Density Lipoprotein (LDL) Herhaal en spreek de afkorting langzaam en met een sonore grafstem uit : L-D-L. Wacht even,is dat niet de vileine sluipmoordenaar? Jawel we zijn aangekomen in het hol van de leeuw. Want LDL is de substantie die ook wel slecht cholesterol genoemd wordt. Hoewel het natuurlijk helemaal geen cholesterol is!!! Hou nou eens op LDL voor cholesterol uit te schelden. dit is een deel uit het boek de cholesterolhype van Malcolm Kendrick arts onderzoeker hij werkte bij de European Society of Cardiology en schrijft voor Britisch Medical Journal .
Zeer aan te bevelen in het cholesterol verhaal
Harry

18:03 09/11/2016

aabc123nm

Er bestaat geen LDL cholesterol dit komt regelrecht uit de statineangstindustrie en bevorderd de levensgevaarlijk statine verkoop ( zeker cerivastatine) . Simvastatine wordt verkocht als Zocor en ZocorHeart Pro. Atorvastine (lipitor) en simvastatine (Zocor) behoren tot de meest voorgeschreven statines. Lipitor staat met een omzet van meer dan dertien miljard dollar per jaar trots aan de top van de verkooppiramide (bron 2007) Vandaag de dag wordt je al gestatineerd bij waarden hoger dan 5,0 millimol per liter. Als de huidige trend zich voortzet ligt de grens morgen bij 4,0 millimol per liter.
kortom informeer u goed en hou de regie in eigen hand !!

11:10 19/11/2016