Interview met arts-assistent Maarten van den Broek | Forum

Terug

Forum

11:42 20/01/2015

Interview met arts-assistent Maarten van den Broek

Beste lezers,

Deze week kunt u een interview met arts-assistent Maarten van den Broek lezen. Hij is arts-assistent in het Catharina ziekenhuis Eindhoven.


Kun je kort aangeven vanaf welk moment je al wist dat je dokter wou worden?
Ik wist sinds het laatste jaar van de basisschool dat ik dokter wilde worden. We moesten toen een opstel schrijven over hoe ons leven er over 20 jaar uit zou zien. Toen wilde ik trouwens nog kinderarts worden.


Waar heb je de geneeskunde opleiding gevolgd en hoe heb je die ervaren?
Ik heb de opleiding in Maastricht gevolgd, zoals de meeste assistenten die hier werkzaam zijn. Het was een erg leuke tijd waarin hard werken werd afgewisseld met veel plezier. Tijdens de eerste drie jaar van de opleiding was er regelmatig tijd voor een feestje, maar toen de coschappen begonnen waren het vaak lange dagen. Ik heb coschappen gelopen in verschillende ziekenhuizen in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Tijdens het laatste jaar van de opleiding geneeskunde heb ik stage gelopen op de afdeling Cardiologie in het Catharina Ziekenhuis.


Waar ben je na je geneeskundeopleiding terecht gekomen en waren al je pijlen al snel op de cardiologie gericht? Zo ja, waarom?
Tijdens mijn laatste stage heb ik gesolliciteerd naar de functie van ANIOS Cardiologie in het Catharina Ziekenhuis. Na enkele weken in spanning af te hebben gewacht, heb ik van professor Pijls het verlossende woord gekregen dat ik per 1 augustus ’13 kon beginnen. Dat was vrijwel direct aansluitend op mijn geneeskunde-opleiding; ik ben op 30 juni afgestudeerd als basisarts. Ik heb mijn pijlen dus snel op de cardiologie gericht; tijdens de opleiding geneeskunde had de cardiologie al mijn sterke voorkeur. Een van de belangrijkste redenen voor mij om voor dit specialisme te kiezen is dat er veel momenten zijn van acute zorg waarin je als arts echt het verschil kan maken voor patiënten, zoals tijdens een hartinfarct of bij acuut hartfalen.


Jij bent een AIOS, maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat is het verschil tussen een AIOS en ANIOS?
ANIOS betekent Arts Niet In Opleiding tot Specialist, AIOS betekent Arts In Opleiding tot Specialist en beide worden ‘assistent’ of ‘arts-assistent’ genoemd. Bij de meeste specialismen is het zo dat je begint als ANIOS, om zo enerzijds ervaring op te doen, maar anderzijds ook om te kijken of dit het specialisme is wat bij je past en of dat jij bij het specialisme past. Daarnaast is het zo dat mensen die bijvoorbeeld huisarts willen worden, eerst een periode werken als ANIOS, bijvoorbeeld bij de interne geneeskunde. In het Catharina ziekenhuis werken bij de cardiologie alleen ANIOSsen die daadwerkelijk cardioloog willen worden. Een AIOS heeft dus meer ervaring dan een ANIOS.

De opleiding tot cardioloog bestaat uit verschillende stages; we beginnen allemaal met de ‘vooropleiding Interne Geneeskunde’ gedurende 2 jaar. Vervolgens zijn er 6 stages van een half jaar; verpleegafdeling, hartbewaking, consultatieve cardiologie en cardiothoracale chirurgie, echocardiografie/beeldvorming, hartcatheterisatie en electrofysiologie. Het laatste jaar van de opleiding bestaat uit een differentiatiejaar; je kunt je daarin verder verdiepen in een subspecialisme binnen de cardiologie (bijvoorbeeld interventicardiologie/dotteren). Daarnaast heb je gedurende deze 4 jaar nog een poli die je voor- en nabespreekt met een superviserend cardioloog.


Wat moeten onze lezers zich voorstellen bij een werkdag van een AIOS cardiologie en de druk die daar bij komt kijken?
Als AIOS Cardiologie weet je nooit wat de dag gaat brengen. Elke dag begint met de ochtendoverdracht waarin de dienstdoende assistent van de nacht overdraagt welke patiënten hij ’s nachts heeft gezien. Vervolgens gaat ieder zijn eigen weg; poli, afdeling, echo’s of het dienstsein. Meestal is er ’s middags wel tijd voor een lunch, maar als het druk is dan schiet dit er wel eens bij in. Daarnaast zijn er nog de vaste onderwijsmomenten een aantal keer in de week. De middagoverdracht is om 5 uur, maar vaak moeten er nadien nog wel dingen worden afgehandeld wat er in de praktijk op neerkomt dat je meestal rond 6 uur naar huis kunt.

Daarnaast is het belangrijk je kennis verder uit te breiden, en moet je als assistent (AIOS of ANIOS) na werktijd nog 6-8 uur per week studeren.


Hoe ziet de opleiding van een AIOS cardiologie er uit en wanneer word je een AIOS?
Alle ANIOSsen cardiologie die bij ons werkzaam zijn hebben aangegeven cardioloog (en dus AIOS) te willen worden. De opleider en plaatsvervangend opleider (c.q. Dr. van Dantzig en prof. Pijls) hebben ieder jaar 3-4 opleidingsplaatsen te vergeven. Zij kijken welke ANIOS het meest geschikt is om te beginnen met de opleiding. Dit is altijd weer een spannende aangelegenheid voor alle ANIOSsen.


Naast AIOS en ANIOS bestaat er ook een verschil tussen Drs. en Dr., wat is hier het verschil tussen?
Het verschil tussen Doctorandus (Drs.) en Doctor (Dr.) is iets heel anders dan het verschil tussen AIOS en ANIOS. Iemand die doctor is, heeft onderzoek gedaan naar en wetenschappelijke artikelen geschreven over een bepaald onderwerp en weet daar dus heel veel vanaf; dit heet promoveren. Een doctor is dus iets anders dan een dokter. Iedereen die een universitaire opleiding heeft afgerond (o.a. geneeskunde), krijgt de titel doctorandus. Doctorandus is Latijn voor ‘hij die doctor aan het worden is’.


Hoe veel tijd ben je als arts-assistent wekelijks bezig met je werk en kun jij de lezers misschien uitleggen dat het uurloon van een arts-assistent omgerekend helemaal niet zo veel is als men denkt?
Uitgaande van een 50-urige werkweek en een nettoloon van 2250 (beginnend arts-assistent), verdien je 10 euro per uur. Dat is 5 euro per uur minder dan op het callcenter van de huisartsenpost waar ik tijdens mijn studie werkte, maar toen was het brutoloon ook het nettoloon. Men moet hierbij echter wel in het achterhoofd houden dat het opleiden van een assistent tot specialist ook veel geld kost voor de overheid. Op dit moment hoeven wij daar zelf (nog) niet direct aan mee te betalen.
0
0

Je moet Inloggen om te reageren