Blijvende pijn in borstbeen na bypass operatie | Vraag het ons

Terug

Vraag het ons

12:55 24/01/2015

Blijvende pijn in borstbeen na bypass operatie

Beste,

14 maanden geleden heeft mijn vader een 5-voudige bypass operatie odergaan. Alles is perfect verlopen, echter, de “napijn” op het borstbeen is nog net zo hevig als net na de operatie.

Niemand schijnt te weten wat te doen, misschien heeft iemand hier ervaring mee? Zou ontzettend fijn zijn, na 14 maanden nog zoveel pijn hebben dat het flinke huilbuien oplevert bij een altijd stoere ex-rechercheur is bizar.

NB. Littekenweefsel is netjes “los” van het borstbeen.

Kan iemand ons helpen?

Met vriendelijke groet,
Astrid Roodbeen-Roosen
0
12

Je moet Inloggen om te reageren

Joost ter Woorst

Beste mevrouw,

Ontzettend vervelend dat de napijn van het borstbeen zo lang duurt. Als ik het goed begrijp heeft uw vader 14 maanden geleden een hartoperatie gehad. Tijdens de hartoperatie wordt het borstbeen doormidden gezaagd en na de operatie met staaldraden weer vastgezet. Het ‘gebroken’ borstbeen moet weer vastgroeien, dat duurt meestal 6 weken. Veel patienten hebben de eerste 4-8 weken pijn aan het borstbeen, met name bij onverwachte bewegingen en hoesten. Vaak helpen pijnstillers zoals Paracetamol en Brufen goed. Soms moeten zwaardere pijnstillers gebruikt worden zoals Tramadol. De meeste mensen zijn na 3 maanden pijnvrij, maar een aantal mensen kan tot een jaar of langer pijn houden. Uw vader behoort tot de laatste pech groep….. Ik heb regelmatig patienten op mijn poli lopen die nog heel lang pijn houden. Ik probeer altijd als eerste de pijn te verlichten door de staaldraden eruit te halen. Dit is een vrij eenvoudige ingreep waarbij onder (korte) algehele narcose alle staaldraden verwijderd worden. Meestal is dit een dagopname en geeft dit direct verlichting van de pijn. Heel soms geeft dit maar tijdelijke verlichting, dan stuur ik de patient door naar onze pijnpoli waar de pijn-anesthesist specifieke medicijnen voorschrijft. Uiteindelijk lukt het altijd wel de patient pijnvrij te krijgen maar het kan lang duren. Ik adviseer uw vader naar zijn hartchirurg te gaan, het verhaal te vertellen en hoogstwaarschijnlijk zal deze uw vader adviseren de staaldraden te laten verwijderen.
Heel veel succes! van Joost ter Woorst

10:17 27/01/2015

cornelis van meurs

16 december 2014 was het 6 jaar geleden dat ik ook 5 bypasses heb gekregen.Ik was toen 59 jaar De pijn op het borstbeen is ook na 6 jaar nog aanwezig .Hevig?? ja wat is hevig ik voel het.En als ik het advies opvolg van de artsen dat wanneer ik pijn op de borst heb terug moet komen dan zat ik elke dag in het ziekenhuis.
Bij krachtig inspannen ( ik heb een volkstuin) heb ik altijd dagen meer last.Gaat niet meer weg is het denk ik. Dus af en toe maar een paracetamol om de pijn wat te verzachten.

Ik denk dat acceptatie het sleutel woord is en de zegeningen tellen die je nog hebt
Je leeft nog en nog en hebt de mogelijkheid dat je er kan voor kiezen blij te zijn.

Cock van Meurs


Delft

19:44 29/01/2015

Tiny Visser

Ik ben dik 2 jaar geleden geopereerd en ervaar ook nog steeds pijn in mijn borstbeen en ook een interactie met de wond van mijn icd (die is vervangen tijdens de hartoperatie en er is een derde draad geplaatst) de pijn is vaak akelig maar boven alles ben ik dol blij het nog na te kunnen vertellen.

00:14 30/01/2015

Francois De Baerdemaeker

Ook ik heb een bypass ondergaan in oktober 2013 . Nog altijd heb ik hevige pijnen aan het borstbeen , maar niet enkel aan het borstbeen alleen. Ik heb ook nek en ruggegraat pijnen en schouderpijnen. Alhoewel ik een zeer hoge pijngrens heb , zijn de pijnen soms onmenselijk . Het litteken zelf is ook lang blauw en pijnlijk gebleven , en met lang bedoel ik bijna 11 maand . Meerdere malen ben ik terug geweest bij de hartchirurg met telkens antwoord dat ik geduld moest hebben. De laatste maal een paar weken geleden verwees de hartchirurg me door naar een orthopedisch chirurg. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn orthopedisch chirurg die me een knieprohese geplaatst heeft in november 2012 , waarvan ik op 4 maand bijna volledig hersteld was . De eerste 6-7 weken na mijn hartoperatie had ik pijn die normaal was , lichte pijn dus. Nadien zijn de hevige onmenselijke pijnen begonnen. Ik ben benieuwd wat mijn orthoedisch chirurg er zal over zeggen . De laatste maal dat ik raadpleging geweest ben bij de hartchirurg had een stagair me onderzocht. De stagiar wist mij te zeggen dat ik een breuk had juist boven het borstbeen en dit kon verholpen worden met een klein ingreepje door een netje te plaatsen . Of de pijn aan het borstbeen te wijten was aan het breukje kon de stagiar en bijroepend hartchirurg geen oordeel over vellen.

01:14 03/02/2015

Stephano van Engen

Hallo ik heb een vraag,
mijn vriendin is vorig jaar rond mei geopereerd aan haar hart met 5 omleidingen.
nu nog steeds barst zij van de pijn in haar borst (tot huilens toe) en ze slikt echt veel tramadol.
eigenlijk is ze niet eens echt opgeknapt na de operatie, ze is nog steeds snel moe en dat komt denk ik door de vele pijn die ze heeft.
nu is het zo dat wij steeds aangegeven hebben aan de cardioloog dat deze pijn niet meer te houden is, de cardioloog heeft ons terug gestuurd naar het ziekenhuis dat haar heeft geopereerd (nieuwegein).
na een bezoek in nieuwegein werd ons verteld dat het zenuwpijn zou zijn en dat verwijderen van de staaldraden geen enkele verlichting zou bieden.
nu wordt ze naar de pijn poli gestuurd in het rijnstate ziekenhuis en willen ze haar een morfiene spuit geven in haar borst.
mijn vraag is kan dat wel zo maar en is het veilig en hebben hier meer mensen mee te maken gehad met deze behandeling ?
of is er een andere diagnose denkbaar ?

MVG y,s22:16 06/10/2015

  • meer