Aneurysma | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Aandoeningen van de grote bloedvaten

Aneurysma

Algemene informatie

Ons bloedvatstelsel is opgebouwd uit slagaders en aders. Slagaders voeren het bloed van het hart naar de verschillende organen en spieren. Aders voeren het bloed weer terug naar het hart. De grootste slagader van het menselijk lichaam is de aorta, die direct uit het hart ontspringt. Elke keer als de hartspier samentrekt, wordt een hoeveelheid bloed onder hoge druk via de aorta het lichaam ingepompt. In de borstkas ontspringen uit de aorta diverse slagaders. Zij voorzien het hart, het hoofd, de longweefsels en de armen van zuurstofrijk bloed. De aorta loopt vervolgens door het middenrif verder naar de buik en de benen.

De wand van de aorta bestaat uit lagen spierweefsel en bindweefsel. Dit maakt de aorta elastisch en stevig. Door een verzwakking van de vaatwand kan de aorta plaatselijk wijder worden. Zo'n verwijding noemen we een aneurysma. De meest voorkomende oorzaken voor verwijding van de aorta zijn een langdurig te hoge bloeddruk, roken, slagaderverkalking (atherosclerose), bepaalde aangeboren afwijkingen (zoals een aortaklep met twee in plaats van drie klepblaadjes) en (erfelijke) bindweefselziektes als de ziekte van Marfan. Het gevaar van een aneurysma is dat er uiteindelijk een scheur in de aorta kan ontstaan. Hoe groter het aneurysma, des te groter het risico. De vaatwand kan hierbij in twee lagen splijten (een dissectie) of geheel doorscheuren (een ruptuur). Dit zijn levensbedreigende situaties, die in korte tijd tot de dood leiden.

Ziektes aan het deel van de aorta dat zich in de borstkas bevindt (de thoracale aorta) zijn het werkterrein van de specialisten van het Hartcentrum. Afwijkingen onder het middenrif (de abdominale aorta) worden meestal behandeld door specialisten van de afdeling Vaatchirurgie.

Symptomen

Symptomen 

 • De meeste mensen met een verwijde aorta merken daar niks van
 • Klachten zijn meestal het gevolg van druk door de verwijding op omringende weefsels
 • Druk op de zenuw naar het strottenhoofd kan heesheid veroorzaken
 • Druk op de slokdarm kan slikproblemen geven
 • Als een aorta in de borstkas scheurt, ontstaat vaak ondraaglijke pijn hoog in de rug
 • De symptomen van een scheurende aorta kunnen lijken op die van een hartinfarct
 • Bij scheuren van de aorta kan de patiënt snel het bewustzijn verliezen en overlijden

Diagnose

Diagnose 

We ontdekken een aneurysma meestal bij toeval, tijdens onderzoek naar iets anders. Bij mensen met een bepaalde erfelijke soort aneurysma doen we soms gericht onderzoek. We kunnen een aneurysma vaststellen met een:

 • echografie (eventueel via de slokdarm)
 • CT-scan (computertomografie) met contrastvloeistof
 • MRI-scan

Deze onderzoeken gebruiken we ook om de groei van een aneurysma in de gaten te houden.

Bijeffecten

.

1
12

Je moet Inloggen om te reageren

klaas bruinsma

Hallo,

Bij toeval hebben ze een aneurysma ontdekt (aorta) afgelopen februari.
2 weken terug controle gehad echo was hetzelfde als in februari 51 mm.
Maak me erg zorgen ovet, mocht graag hardlopen en krachtraining.
Cardioloog raad kracht training af , maar hardlopen kon wel .
Kun je gewoon 3x per week hardlopen? In het overzicht stond van wel , maar durf het eigenl7jk niet zo goed meer.

21:40 23/11/2015

Hans Post

U schrijft niet waar het aneurysma zit: in uw borst of in uw buik? Bij patiënten met aorta-aneurysma's wordt vooral inspanning waarbij m.n. de bloeddruk hoog oploopt afgeraden, zoals bij een ‘statische’ sport als krachttraining. ‘Dynamische’ sporten zoals langeafstandslopen gaan met minder extreme bloeddrukstijgingen gepaard en worden over het algemeen wel toegestaan.

11:40 01/12/2015

Funs Steegh

Hallo,

02/02/2015 geopereerd aan aorta dissectie type a.Veel geluk gehad.Herstel liep aanvankelijk op wat ongemakken na redelijk goed.Bij de Hart revalidatie kreeg ik t advies om er maar flink tegenaan te gaan om weer conditie op te bouwen.Conditie nam weer toe en bij een contrôle in juli/augustus zag alles nog goed uit.en kreeg te horen om over een jaar weer te komen voor contrôle.Alleen druk op de borst bij inspanning,maar dat kwam volgens de cardioloog door de impact van de operatie en ik moest nog ff doorzetten.
Eind oktober november kreeg ik bij t heel erg langzaam hardlopen steeds meer problemen.Naar de huisarts en na bloedonderzoek waarbij alles oké was weer doorgestuurd naar de cardioloog.
Eindelijk dan 28 december bij de cardioloog en die zei dat sommige mensen 100 % en sommige mensen maar 50 % herstellen en ik een hele zware operatie had gehad.Er werden voor de zekerheid onderzoeken gepland en eind januari bleek een kransslagader vernauwing en weer een aneurysma net achter het gerepareerde gedeelte(dit was niet normaal volgens hem).Doorgegeven aan Maastricht om met spoed een operatie in te plannen.
Na 3 weken moest ik naar Maastricht AZM om nog een extra CTscan te maken om nog iets goed te bekijken.Een week later zelf gebeld en de arts zei in eerste instantie dat er over 2 weken met een team naar de scan zou worden gekeken en het aanwezige aneurysma over een maand of 5,6 weer zou worden bekeken.Ik vroeg toen waarom er dan in Venlo spoed op stond en ze besloot toen om de scan eerder te bekijken.2 uur later belde de arts al terug,ze had met een collega ff de scan bekeken en ook nog een lekkage bij de prothese aan het hart geconstateerd en een operatie was al meteen gepland.Op 16-02-2016 intake gesprek en daar bleek ook nog dat de aorta tot helemaal onderin gescheurd is.25-02-2016 wordt ik geopereerd.Prothese komt meteen aan het hart ,daardoor wordt ook de aortaklep vervangen(die nog goed was) en als ze t goed kunnen zien wordt een bypass geplaatst.
De aorta wordt in de toekomst regelmatig gecontroleerd en misschien later nog aangepakt..
Ik was heel tevreden over iedereen en alles en ze hebben tenslotte mijn leven gered,maar de laatste tijd krijg ik toch het gevoel dat de nazorg niet goed is geweest en ik te hard aan het werk ben gezet waardoor deze problemen zijn ontstaan.Ze kunnen tegenwoordig zoveel,maar communiceren blijft moeilijk.
Ik heb regelmatig gevraagd of er en kans was dat zoiets nog een keer zou gebeuren,maar dat was vrijwel onmogelijk.Ik lees nu weer meer op internet en zie toch dat er meer mensen die problemen met de aorta hebben er vaak later weer last van krijgen.Is de cardioloog dan wel de juiste persoon voor de nazorg vraag ik me ook wel eens af!

12:58 22/02/2016

Francine Steerneman

Beste Funs, je verteld een heel indrukweekend en heftig verhaal en ik kan me voorstellen dat je vertrouwen een deuk heeft gekregen.
Je vraagt of de cardioloog de juiste persoon is en ik denk dat dit wel zo is. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat er vertrouwen is en daarom is het goed om dit goed te bespreken met uw cardioloog. Ik wens u veel sterkte met alles wat komt

12:40 26/02/2016

Funs Steegh

Hallo,

Operatie geslaagd!
Bijna 3 weken geleden Aorta gerepareerd,een nieuwe Aortaklep gekregen en een bypass gekregen.Alles goed verlopen en herstel gaat volgens verwachting.

Groet,

Funs Steegh

19:53 16/03/2016

 • meer