Dissectie | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Aandoeningen van de grote bloedvaten

Dissectie

Algemene informatie

Aortadissectie

Ons vaatstelsel is opgebouwd uit aders en slagaders. Slagaders lopen van het hart naar de verschillende organen, en aders lopen vanaf die organen weer terug naar het hart. De aorta is de grootste slagader, die begint vanaf de linker hartkamer. Het eerste deel noemen we de 'aorta ascendens', ofwel het stijgende deel van de aorta. Uit dit gedeelte ontspringen vlak na de aortaklep de kransslagaders, die de hartspier van bloed voorzien. Vervolgens maakt de aorta een bocht naar beneden. Uit deze aortaboog ontspringen kleinere slagaders die bloed naar de hersenen en de armen brengen. Na de bocht daalt de aorta af in de borstholte en - via het middenrif - in de buikholte. We noemen dit gedeelte de 'aorta descendens'. In de buikholte voorziet de aorta onder meer nieren, lever, darmen en ruggenmerg van bloed. Daarna vertakt de aorta zich in de onderbuik in twee slagaders die bloed naar de benen brengen.

Elke keer als de hartspier samentrekt, wordt het bloed onder hoge druk de aorta ingepompt. De vaatwand van de aorta bestaat uit verschillende lagen. Dit maakt deze slagader stevig en elastisch.

 

[Plaatje anatomie]

 

Er zijn twee belangrijke mogelijke afwijkingen aan de aorta. Het Aneurysma behandelen we op een ander gedeelte van de site. Hier beperken we ons tot de Aortadissectie


Wat is een aortadissectie?

Een dissectie (scheuring) kan alleen in een slagader ontstaan, waarvan de wand is opgebouwd uit verschillende lagen. Een dissectie begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor hoopt zich bloed op tussen de binnen- en de buitenwand. Het bloed kan zich over een steeds groter wordend gedeelte van de slagader verspreiden, en uiteindelijk kan de slagader zelfs volledig scheuren. Als de slagader barst, gebeurt meestal in enkele seconden. Dit is direct levensbedreigend.

We onderscheiden twee typen aortadissectie. Bij type A is het deel van de aorta aangetast tussen het hart en het hoofd. De dissectie kan verder lopen via de aortaboog, over het dalende gedeelte van de aorta tot in de onderbuik. Bij een type B aortadissectie is het stijgende deel van de aorta niet aangetast. De dissectie begint pas in het dalende gedeelte van de aorta en kan tot in de onderbuik lopen.

Een dissectie ontstaat vooral in de aorta, maar kan in zeldzame gevallen ook in de halsslagaders, de nierslagaders of in andere zijtakken optreden. Als hierdoor belangrijke aorta-aftakkingen afgesloten raken, komt de zuurstofvoorziening van diverse organen en weefsels in gevaar.

 

[Plaatje type A en type B]


Symptomen

Wat zijn de oorzaken van een aortadissectie?

Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn voor een vaatziekte als de aortadissectie, zoals:

Slagaderverkalking of Arteriosclerose.

Hierbij ontstaan op verschillende plekken aan de binnenkant van de vaten verdikkingen, gevormd door allerlei vetten en kalkdeeltjes. Vaak ontstaan onder deze verdikkingen kleine bloedingen die de vaatwand verzwakken. Ter hoogte van deze zwakke plekken in de vaatwand kan de binnenbekleding scheuren en een dissectie ontstaan.

Een chronisch te hoge bloeddruk.

Hoe hoger de druk op de vaatwand, des te kwetsbaarder de wand uiteindelijk wordt. Een verhoogde bloeddruk ontwikkelt zich bij ieder mens naarmate we ouder worden. Ook een verkeerde leefstijl - te zout of te vet eten, roken of stress - draagt bij tot een te hoge bloeddruk.

Een afwijking in de bouwstenen van de vaatwand

Er zijn verschillende, soms erfelijke, aandoeningen die het bindweefstel kunnen aantasten en/of de vaatwand verzwakken. Zoals het syndroom van Marfan, Loeys-Dietz syndroom, het Ehlers Danlos type IV syndroom en het syndroom van Turner.

Diagnose

Diagnose

De aortadissectie uit zich doorgaans met plotselinge, hevige pijnklachten. Meestal ervaren patiënten dit als scheurende pijn tussen de schouderbladen, soms uitstralend naar de buik en/of borst. In veel gevallen wordt de aortadissectie verward met een hartinfarct.

Aanvullende diagnostiek

Om vast te stellen wat er precies aan de hand is en om een zo goed mogelijk behandelplan op te stellen, kunnen we diverse onderzoeken doen:

•          Röntgenfoto van de borst

•          Echografie van het hart en de aorta, eventueel via de slokdarm

•          CT-scan met contrastvloeistof

•          MRI-onderzoek

Soms is de toestand van de patiënt zo ernstig, dat er geen tijd is voor onderzoek en we direct moeten opereren.

2
0

Je moet Inloggen om te reageren