Hartinfarct | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Aandoeningen van de kransslagaderen

Hartinfarct

Algemene informatie

Het hart is een spierpomp die bloed naar de verschillende organen in het lichaam pompt. Om het bloed rond te kunnen pompen heeft het hart zelf ook zuurstofrijk bloed nodig. Dit zuurstofrijke bloed komt via de kransslagaders naar het hart. 

Hartinfarct Bloedtoevoer(figuur 1 Hartinfarct)

Bij een hartinfarct of hartaanval wordt de bloedtoevoer in zo’n kransslagader plotseling helemaal afgesloten. Een dergelijke afsluiting ontstaat meestal op de plek van een vernauwing. Door verdere slagaderverkalking kunnen er scheurtjes of wondjes ontstaan in zo’n vernauwing. Het bloed dicht die wondjes dan met bloedstolsels, maar daardoor kan het bloedvat dus plotseling geheel afsluiten.
Er is dan sprake van een hartinfarct. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dat gedeelte sterft geleidelijk af. Op deze plaats ontstaat een litteken. Als het vat door middel van een spoeddotterbehandeling bijtijds weer geopend kan worden, lukt het vaak om de schade aan het hart te beperken.

Symptomen hartinfarct

Bij een acuut hartinfarct heeft een patiënt last van heftige, drukkende pijn op de borst die niet overgaat en niet reageert op nitraten (bijv. nitrospray of isordil voor onder de tong).

Naast de pijn op de borst (of in de armen of kaken) kunnen mensen ook nog de volgende klachten ervaren: transpireren, misselijkheid, (neiging tot) braken en een gevoel van ziekte en angst. Veel patiënten hebben als ze terug denken aan de periode voorafgaand aan het hartinfarct, last gehad van op en afgaande klachten van pijn op de borst of oververmoeidheid.

Sommige mensen herkennen de signalen van een hartinfarct meteen. Anderen verrast het compleet. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die:

  • in rust kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
  • ook in rust langer dan 5 minuten duurt
  • kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken

Daarnaast hebben vrouwen - vaker dan mannen - een of meer van de volgende klachten:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
  • misselijkheid of braken

De klachten verschillen per persoon. De klachten kunnen plotseling of heel geleidelijk ontstaan.

Diagnose

Een acuut hartinfarct wordt vermoed op basis van wat men vertelt en de algemene toestand waarin men verkeert. De diagnose kan binnen enkele minuten vastgesteld worden met behulp van een hartfilmpje oftewel ECG. Vaak gaat de patiënt gelijk door naar de hartkatheterisatiekamer voor een dotterbehandeling. Soms zijn er bloedtestbepalingen (hartenzymen en troponine) nodig om een zekere diagnose te stellen. Ongeveer 6 weken na het hartinfarct wordt een echocardiogram verricht, waarmee een goede inschatting van de grootte van het hartinfarct (mate van beschadiging) gemaakt kan worden. 

1
2

Je moet Inloggen om te reageren

Roellie van der Meulen

In december 2015 melde ik mij voor het eerst bij een Cardioloog omdat ik extreem vermoeid was en vanwege mijn moeder die op 50 jarige leeftijd is overleden aan de hartinfarct. Na de testen bleek dat ik (toen 46jaar) een hartinfarct had gehad. In Januari 2016 is er een stent geplaatst en heb voor herstel mijn beste beentje voor gezet om weer op de been te komen. ik ben gestopt met roken, ben gaan revalideren (3x per week een uur) en aansluitend heb ik abonnement genomen op de sportschool. Het is nu meer dan een jaar geleden en ben nog steeds niet weer volledig aan het werk! Ik kamp met hartritmestoornissen, ben nog steeds extreem moe, heb depressie gehad en hou vocht vast en slik wel 8 soorten medicatie nog steeds. blijkt in het hele traject dat ik ook nog eens aan abneu lijdt en ga zo maar door. Tevens klaag ik al het gehele jaar over last van mijn spieren en vnl rechterkant. In mei kreeg ik weer druk op de borst maar bleek loos alarm maar voor mijn ritmestoring krijg ik 2 soorten medicatie die het druk op de borst tegen gaan maar na 5 dagen kreeg ik wederom druk op de borst. Ik word alleen maar dikker en dikker (waarschijnlijk door de medicijnen want mijn eetpatroon is niet veranderd) HELPHELP……….ik heb het idee dat ik alleen maar achteruit ga ipv. opstaan en doorgaan.

Wat kan ik nu nog doen?

20:42 16/03/2017

hartelijkfjm

na het plaatsen van een stent na hartaanval (13 december 2018) ik ik medicatie waaronder cholesterol verlagers (atorvastatin) en ticagrelor (antistollingsmedicatie voor stent).
mijn vraag is
1) in hoeverre is het zinvol om voedingsmiddelen te gebruiken die het cholesterol verlagen (als voorbeeld de becel producten)
2) heeft dit zin omdat er medicatie is die het al verlagen !

groet

Fred.

14:58 13/01/2019