Pijn op de borst | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Aandoeningen van de kransslagaderen

Pijn op de borst

Algemene informatie

Angina pectoris of pijn op de borst

Angina pectoris betekent 'pijn op de borst'. Het is eigenlijk geen aandoening maar een symptoom. De pijn komt door vernauwing van de kransslagaders als gevolg van aderverkalking (atherosclerose).

Het hart pompt het bloed met zuurstof en voedingsstoffen via de slagaders door het gehele lichaam. Net als elke spier heeft ook het hart zelf zuurstof nodig om te kunnen werken. Het transport van zuurstofrijk bloed naar het hart loopt via de kransslagaders.

Vernauwing van deze kransslagaders kan leiden tot zuurstoftekort van het hart. Dit geeft een typische, beklemmende, drukkende pijn op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm of naar de kaken. Soms straalt de pijn ook uit naar de rug of de schouderbladen, of naar de rechterarm.

Van vernauwingen in de kransslagaders kunt u niet alleen pijn in de borst krijgen. Ze kunnen ook leiden tot een hartinfarct. U kunt er dood aan gaan. Het is dus een ernstige aandoening.


Kransslagaders

Symptomen

Symptomen 

Er zijn twee soorten pijn op de borst.

1. Stabiele angina pectoris: de pijn speelt op bij inspanning, maar verdwijnt in rust. Mogelijke kenmerken zijn:

 • Beklemmende of drukkende pijn op de borst
 • Uitstraling van de pijn naar linker arm of kaken
 • Soms uitstraling van de pijn naar rug, schouderbladen of rechter arm
 • Klachten treden met name op bij inspanning en meestal zakken de klachten in rust
 • Ook bij kou, hitte of na een zware maaltijd kunnen de klachten optreden

Angina Pectoris symptomen

2. Instabiele angina pectoris: u hebt pijn bij inspanning én in rust, of de klachten treden steeds vaker op. Mogelijke kenmerken zijn:

 • Beklemmende of drukkende pijn op de borst
 • Uitstraling van de pijn naar linker arm of kaken
 • Soms uitstraling van de pijn naar rug, schouderbladen of rechter arm
 • De klachten treden ook op in rust of treden steeds vaker op

Diagnose

Diagnose

Om vast te stellen of u écht angina pectoris en dus problemen met uw hart hebt, is het heel belangrijk dat u uw klachten zo precies mogelijk aan de arts beschrijft. Om zeker te zijn dat het zuurstoftekort komt door vernauwing van de kransslagaders, is aanvullend onderzoek nodig. Denk aan:

 • Fietsergometrie: dit is een inspanningstest met ecg-registratie (hartfilmpje)

Fietsergometrie

 • MIBI-onderzoek: dit is een inspanningstest gecombineerd met een scan die zuurstoftekort opspoort
 • CT-scan: dit is een scan van de kransslagaders
 • Hartkatheterisatie (angiogram): dit is een onderzoek met röntgenstraling, waarbij met behulp van een katheter via de lies of pols een afbeelding maken van de kransslagader

Uw behandelend arts zal u tijdig informeren of een van deze onderzoeken nodig is.

4
6

Je moet Inloggen om te reageren

Saskia

Sinds een maand heb ik last van pijn op de borst en daarbij ook last van linker arm. Soms zijn de klachten even weg maar komen bjna dagelijks terug. Er is een stressecho gedaan en hieruit kwamen geen bijzonderheden. De cardioloog vertelde mij dat daarmee is uitgesloten dat mijn klachten betrekking hebben op mijn hart of vaten. Verder onderzoek is niet nodig. Ik zat zelf te denken aan microvasculaire angina pectoris. Mijn vraag is of je dat kunt uitsluiten na een stressecho. Ik heb er geen goed gevoel bij en daarom wil ik meer onderzoek. Hopelijk heeft u antwoord op deze vraag.

21:00 15/01/2017

johannaxx

Toch jammer dat jullie nu een afbeelding laten zien van een man die grijpt naar zijn hart…terwijl nu ook al lang duidelijk is dat bij vrouwen de klachten heel anders en subtieler zijn..jammer want zo verandert er niks….

12:49 20/02/2017

Ananas

Ik herken deze klachten heel erg. Ook al langere tijd last van pijn op de borst, is er niet constant maar komt wel met regelmaat terug, vaak bij inspanning, soms ook in rust.

Nu ook al meermaals onderuit gegaan. Bij mij is een geleidingsstoornis geconstateerd, dit was te zien op het ecg.

Sterkte!

12:14 11/08/2017

Ananas

Ps. er wordt ook wel gezegd ziekte van Tietze. Maar dat wordt bv erger na drukvoering op de borst.

12:19 11/08/2017

Annie

Hallo ,
Vorig jaar ben ik gedotterd en heb een stent gekregen maar voel me al een tijdje niet goed ben in december bij cardioloog geweest en alles was goed ,maar hoe kan het dan dat ik me soms weken niet lekker voel klachten zijn maagpijn moe en raar branderig gevoel op borst ze zeggen als je last heb spuit dan nitroglycerine onder de tong maar het helpt niet hoort dit bij angina pectoris.

16:29 06/03/2018

 • meer