Aandoeningen van de aortaklep | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Hartklepaandoeningen

Aandoeningen van de aortaklep

Diagnose

Diagnose

Problemen als gevolg van een slecht werkende hartklep kunnen geleidelijk ontstaan en soms zelfs onopgemerkt blijven. Zo komt het voor dat een hartklepgebrek bij toeval aan het licht komt bij een keuring. Als er wél klachten ontstaan, dan gaat het meestal om bijvoorbeeld:

  • Kortademigheid;
  • Onregelmatige hartslag;
  • Vermoeidheid;
  • Duizeligheid en flauwvallen;
  • Opgezette voeten;
  • Pijn op de borst.

 

Aanvullende diagnostiek

Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijkere afbeelding van de hartklep of om de afwijking precies te bekijken, kan het nodig zijn een echo via de slokdarm te maken. Als we besluiten de klep te opereren, moeten we eerst aanvullende onderzoeken doen.

Algemene informatie

Aandoeningen van de aortaklep

Het hart is een spier ter grootte van uw vuist, die functioneert als een pomp. Het bestaat uit vier compartimenten. De twee bovenste compartimenten worden de boezems (atria) genoemd. De twee onderste de kamers (ventrikels). Verder bevat het hart vier hartkleppen, die ervoor zorgen dat het bloed alleen de goede kant op kan stromen. De kleppen bevinden zich tussen de boezems en de kamers en aan het begin van achtereenvolgens de grote lichaamsslagader (de aorta) en de longslagader (arteria pulmonalis). Zie figuur 1.

Zuurstofarm bloed stroomt door de aders in de rechter boezem, van daar langs de tricuspidalis-klep naar de rechter kamer. Als de rechter kamer zich samentrekt, sluit deze klep om terug stromen te voorkomen. Tegelijk gaat de pulmonalisklep in de longslagader open, zodat het bloed naar de longen wordt geleid. Hier worden afvalgassen uit het bloed gehaald en ingeruild voor zuurstof. Aan de linkerzijde van het hart gebeurt min of meer hetzelfde. Het door de longen met zuurstof verrijkte bloed komt in de linker boezem het hart binnen, stroomt langs de mitralisklep naar de linker kamer. Bij het samentrekken van de linker kamer sluit de mitralisklep en opent de aortaklep. Zo pompt het hart het zuurstofrijke bloed via de aorta het lichaam in, om elk orgaan en iedere cel van ons lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Uitgaande van een gemiddelde van 70 slagen per minuut gaan de verschillende kleppen 4.200 keer per uur en 100.800 keer per dag open en dicht. Ze moeten dus sterk en soepel zijn. Gezonde hartkleppen openen zich compleet en sluiten ook weer perfect. Als dit niet het geval is, is er sprake van een hartklepafwijking.

Figuur 1 Het hart

  

Hartklepafwijkingen

Hartklepafwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar veroorzaken dikwijls pas op latere leeftijd klachten. Gebreken aan de hartklep kunnen ook een gevolg zijn van ziekten zoals acute gewrichtsreuma of infecties door bacteriën (endocarditis). Andere oorzaken zijn een infarct of het verouderingsproces. Een aandoening aan twee of meerdere kleppen tegelijk komt ook voor.

Hartkleppen kunnen geleidelijk gaan vernauwen, verslappen, verharden of stug worden. Het gevolg is dat de klep onvoldoende opent (stenose) of sluit (insufficiëntie). Dit belemmert een goede doorstroming van het bloed door het hart. Hierdoor moet de hartspier harder pompen om toch voldoende bloed door het lichaam te laten circuleren. Die zware belasting kan ervoor zorgen dat de hartspier steeds dikker of uitgerekt wordt. Als we tijdig maatregelen nemen, kan de functie van de hartspier nog geheel of gedeeltelijk herstellen. Grijpen we te laat in, dan beschadigt het hartspierweefsel uiteindelijk onherstelbaar en ontstaat hartfalen.

 Normale en afwijkende hartkleppen

Figuur 2 Normale en afwijkende hartkleppen

5
4

Je moet Inloggen om te reageren

CDJ

Kunt u mij ook vertellen over de TAVI methode en wanneer je daarvoor in aanmerking komt?

12:00 18/05/2016

Kit

ik heb 17 oktober 20112 een nieuwe mechanische aortaklep gehad maar heb nooit het hartklepidentificatie-pas toegezonden gekregen. Moet ik daarvoor bij mijn behandelend arts zijn in het ziekenhuis?

09:36 17/11/2016

WoutJanssen

Ik heb een bicuspide aortaklep ,de klep opent niet volledig en sluit niet volledig!
Als ik ooit een operatie moet doen …zou ik dan voor een varkensklep kiezen of voor een metalen klep ? Kheb zo het gedacht dat die varkensklep rondom beter vast gemaakt kan worden aan de aorta/hart dan zo een metalen klep of zie ik het fout ? Die hechtingen gaan eruit ?

Ook vroeg ik me af , rode bloedcellen kunnen gaan klonteren tegen die metalen klep ? is dit zo ? waarom niet tegen een bioloische klep ? Puur omdat de klep van metaal is ? is dat de reden ?
Helpen die bloedverdunners wel genoeg tegen klonteren ? Stel dat het toch begint te klonteren en dat zo een klonter naar je hersenen gaat en daar een bloedvat afsluit ! Of verbrokkelt da klontje onderweg al ?

04:08 12/07/2017

WoutJanssen

Kan iemand hier aub op antwoorden ! Bij een mri scan van het hoofd …zonder dat ze iets in u arm spuiten…kunnen ze dan de aders toch goed zien en levenszgevaar uitlsuiten ? Ik heb het gevoel dat er iets met een ader scheelt in mijn hoofd aneurysma of gedeeltelijke verstopping of weet ik veel, heel vreemd dat de neuroloog geen contrast heeft laten inspuiten ! hij zocht mss alleen maar achter een tumor ofzo ! mijn klachtenzijn ,continu een storend gevoel hebben ;drukkend gevoel.alsof er iets nie op zn plaats zit in mijn hoofd! Dan word soms mijn denkvermogen ook zwakker ! dat is heel akelig ! allebei ! als het storend gevoel wat feller word ..ja dan word ik ook angstig enzo en eigenlijk beinvloed het doen ook mijn denkvermogen ,weet het niet zeker als het dan op dezelfde manier is ,ik vrees voor mn leven ! mij lijkt een angiogram de oplossing ,of een ct scan met contrast aangezien ik al mri heb gehad

04:25 12/07/2017