Implanteerbare defibrillator | Hart- en vaatziekten

Tijdlijn

Hart- en vaatziekten

Over hart.volgers.org

Hartritmestoornissen

Implanteerbare defibrillator

Het apparaat

Het apparaat


Een implanteerbare defibrillator (ICD) is ontworpen om mensen met een hoog risico op een hartstilstand hier tegen te beschermen. Wat we in de volksmond een hartstilstand noemen, wordt veroorzaakt door een extreme snelle electrische activatie van het hart. Een ICD is in staat om dit te signaleren en daarvoor een behandeling te geven. Soms kan de ICD de ritmestoornis al stoppen door kleine prikkeltjes in het hart te geven. Als dit niet lukt, geeft de ICD een sterke elektrische schok. In de meeste gevallen bent u voordien al buiten bewustzijn geraakt, zodat u deze levensreddende schok niet bewust meemaakt.


Het is een knap staaltje techniek omdat dit alles is samengebracht in een klein apparaatje dat onder het sleutelbeen, onder uw huid wordt geïmplanteerd. De meeste ICD’s maken gebruik van 1 of 2 draden in het hart om de hartritmestoornis vast te stellen en te behandelen.


Een nieuwe ontwikkeling is de zogenaamde subcutane ICD. Hierbij is de ICD niet verbonden met draden in het hart maar met een onderhuidse draad naast het borstbeen. Bovendien bevindt het kastje zich helemaal links op uw borst, een handbreedte onder de oksel. Deze ICD is niet voor iedereen geschikt; als het hart traag klopt, of als er veel regelmatige snelle kamerritmestoornissen voorkomen is dit nieuwe type ICD niet geschikt.

Wie heeft een ICD nodig?

Wie heeft een ICD nodig?

Als u een verhoogd risico hebt op snelle kamerritmestoornissen, kunnen we een klein shock-apparaat (ICD of 'internal cardio defibrillator') in uw lichaam implanteren. Deze potentieel gevaarlijke ritmestoornissen komen eigenlijk vooral voor bij mensen met belangrijke structurele afwijkingen aan hun hartspier, zoals een verminderde pompfunctie na een infarct, hartfalen of een hartspierziekte. Ook zijn er mensen met erfelijke ziekten die kans lopen op dit soort ritmestoornissen.

Bijeffecten

Bij-effecten


Een ICD kan ritmestoornissen in uw hartkamers meestal niet voorkomen, maar ze wel stoppen om daarmee plotseling overlijden te voorkomen. Soms kan de ICD de ritmestoornis al stoppen door kleine prikkeltjes in het hart te geven. Als dit niet lukt, geeft de ICD een sterke elektrische schok. In de meeste gevallen bent u voordien al buiten bewustzijn geraakt, zodat u deze levensreddende schok niet bewust meemaakt.

Een ICD is zo ontworpen dat hij levensbedreigende hartritmestoornissen nooit mag missen. Dit brengt met zich mee dat een ICD soms ongevaarlijke ritmestoornissen of electrische storingen ook behandelt met een schok. Dit wordt een onterechte schok genoemd. Als dit gebeurt terwijl u niet bewusteloos bent, ervaart u de schok als een harde, pijnlijke klap. 

Een ander negatief aspect van de ICD is dat u volgens de Europese regelgeving na de implantatie van een ICD twee maanden lang geen auto mag besturen. Ook na een schok mag u twee maanden niet zelf een voertuig besturen.

0
0

Je moet Inloggen om te reageren